-5.1 C
Sarajevo
Četvrtak, 27 siječnja, 2022
Još

  Bajramska poruka iz Mostara: Obitelj je sklonište i potpora

  Bajram namaz na području Muftijstva mostarskog klanjan je 147 džamija i mesdžida. Središnja bajramska svečanost održana  je na malonogometnom stadionu  Univerzitetsko sportsko rekreativnog centra “Midhad Hujdur Hujka”u Mostaru, a bajram namaz predvodio je i bajramsku hutbu održao mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović.

  Među brojnim univerzalnim porukama propisa hadža i kurbana muftija Dedović je posebno izdvojio značaj i očuvanja zdrave obitleji kao osnovne ćelije ljudskog društva.

  - Oglašavanje -

  -Nema jačih veza od onih između roditelja i djece. I to je i slast i tegoba života. Zato  i jeste ta obiteljska ćelija toliko važna. Ona je rasadnik života, ljepote i mudrosti. To je tako ljekovito pribježište,  sklonište i potpora. Zato i jeste izložena brojnim nasrtajima. Zdravo obiteljsko gnijezdo trebamo savijati, u njemu se vjera naša, kultura i običaji čuvaju. Ta zdrava obiteljska zgrada mora nam biti u vrhu prioriteta – kazao je muftija.

  Istaknuo je da inspiraciju za očuvanje obitelji treba tražiti u poslaničkim tradicijama i lijepim primjerima iz sadašnjeg vremena i okruženja, nepovodeći se za sve češćim bezraložnim širenjem pesimizma, dokonosti i negativistički intoniranim porukama.

  On je pozvao vjernike da u svakoj prilici unose dobro raspoloženje među ljude, olakšavaju i da jedni drugima budu radost, utjeha i nada.

  -To će Allah nagraditi sevapom. Allah ne voli da ljudi budu parničari, svađalice, da šire nepovjerenje i loše vijesti o drugim ljudima. Vrijeme je naš najdragocjeniji resurs. Vrijeme je život. Ne smijemo dopustiti da nam sve postane rutina, a što susrećemo na svakom koraku. Stalo nam je da u ovoj zemlji bude mira, reda i prosperiteta. U njoj ima nafake i bereketa. I dovoljno Božijih blagodati. Valja nam se okrenuti radu i djelovanju, i poduzimanju onoga što je u našoj moći, gdje god budemo u prilici – naglasio je muftija Dedović.

  On je također pozvao vjernicke da na dostojanstven način radost bajrama podijele sa svojim susjedima, rodbinom, poznanicima i prijateljima jer će na taj način, dijeljenjem osjećanja i brige, svoj vlastiti život  učiniti bogatijim.

  -Mubarek dani Bajrama ostaviće u nama snažan pečat vjere, bratske širine i ljubavi. U ovim danima svjedočićemo bliskosti, pažnji i otvorenosti naših srca. Dani bajrama nam budu  nadu i svjedočanstva da možemo biti bolji i drukčiji. Ta nas osjećanja trebaju stalno podsjećati da su mir, sloga i ljubav uvijek bolji od konflikata, razdora i mržnje -poručio je muftija.

  Tradicionalni bajramski prijem muftije mostarskog bit će upriličen večeras u Studentskom hotelu Mostar sa početkom u 19:30 sati, priopćili su iz Muftijstva mostarskog.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO