10 C
Sarajevo
Srijeda, 22 rujna, 2021

Nova slika stanja o sistemu internih kontrola u institucijama BiH

Centralna harmonizacijska jedinica Ministarstva finansija i trezora BiH  uradila je konsolidirane izvještaje o sistemu internih finansijskih kontrola i internoj reviziji u institucijama Bosne i Hercegovine za 2018. godinu, saopćeno je iz tog ministarstva.

Analizom podataka iz godišnjih izvještaja je konstatiran neznatan napredak u toku 2018. godine u odnosu na  2017.

– Ostvareni napredak je još daleko od karakteristika kvalitetnog sistema finansijskog upravljanja i kontrole. Sistem internih kontrola  moguće je unaprijediti samo dosljednom primjenom svih propisanih i donesenih kontrolnih mehanizama, odnosno osiguranjem da ti mehanizmi ne postoje samo zbog zadovoljavanja određene tražene forme – navedeno je, između ostalog, u izvještaju.

Konsolidovani izvještaj Centralna harmonizacijska jedinica Ministarstva finansija i trezora BiH sačinjava na osnovu godišnjih izvještaja o finansijskom upravljanju i kontroli, koje joj dostavljaju institucije BiH.

Izvještaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole za 2018. godinu u propisanom roku je dostavila 51 institucija, sa zakašnjenjem 18, dok šest institucija uopće nije dostavilo izvještaje.

– Nepoštivanje zakonskih propisa i propisanih rokova za dostavljanje godišnjeg izvještaja o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole pokazatelj je izostanka upravljačke odgovornosti i opredijeljenosti rukovodstva za uspostavljanje ekonomičnog, efikasnog i efektivnog sistema internih kontrola – navedeno je u konsolidovanom izvještaju o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama BiH, koji je usvojilo Vijeće ministara BiH.

- Oglašavanje - nova slika stanja o sistemu internih kontrola u institucijama bih

Konsolidirani izvještaj interne revizije u institucijama BiH za 2018. godinu daje sažete informacije o broju obavljenih internih revizija i datim preporukama a na osnovu izvještaja koje su jedinice za internu reviziju dostavile Centralnoj harmonizacijskoj jedinici.

U 2018. godini, 17  jedinica interne revizije u institucijama BiH sačinilo je ukupno 125 revizorskih izvještaja u kojim je dato 455 preporuka u vezi s unapređenjem sistema internih kontrola.

– Najveći broj preporuka koje su interni revizori u svojim izvještajima u 2018. godini dali odnosi se na preporuke vezane za: unapređenje sistema u oblasti javnih nabavki, unapređenje sistema upravljanja ljudskim resursima, unapređenje sistema obračuna plata i naknada plata i unapređenje u oblasti planiranja i izvršenja budžeta – istaknuto je  u godišnjem izvještaju o internoj reviziji kojeg je također usvojilo Vijeće ministara BiH.

Oba konsolidirana izvještaja za 2018. godinu dostupna su na web-stranici Ministarstva finansija i trezora BiH, u dijelu koji se odnosi na Centralnu harmonizacijsku jedinicu.

(FENA) D.V.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima