3.8 C
Sarajevo
Nedjelja, 27 studenoga, 2022

Nova slika stanja o sistemu internih kontrola u institucijama BiH

Centralna harmonizacijska jedinica Ministarstva finansija i trezora BiH  uradila je konsolidirane izvještaje o sistemu internih finansijskih kontrola i internoj reviziji u institucijama Bosne i Hercegovine za 2018. godinu, saopćeno je iz tog ministarstva.

Analizom podataka iz godišnjih izvještaja je konstatiran neznatan napredak u toku 2018. godine u odnosu na  2017.

– Ostvareni napredak je još daleko od karakteristika kvalitetnog sistema finansijskog upravljanja i kontrole. Sistem internih kontrola  moguće je unaprijediti samo dosljednom primjenom svih propisanih i donesenih kontrolnih mehanizama, odnosno osiguranjem da ti mehanizmi ne postoje samo zbog zadovoljavanja određene tražene forme – navedeno je, između ostalog, u izvještaju.

Konsolidovani izvještaj Centralna harmonizacijska jedinica Ministarstva finansija i trezora BiH sačinjava na osnovu godišnjih izvještaja o finansijskom upravljanju i kontroli, koje joj dostavljaju institucije BiH.

Izvještaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole za 2018. godinu u propisanom roku je dostavila 51 institucija, sa zakašnjenjem 18, dok šest institucija uopće nije dostavilo izvještaje.

– Nepoštivanje zakonskih propisa i propisanih rokova za dostavljanje godišnjeg izvještaja o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole pokazatelj je izostanka upravljačke odgovornosti i opredijeljenosti rukovodstva za uspostavljanje ekonomičnog, efikasnog i efektivnog sistema internih kontrola – navedeno je u konsolidovanom izvještaju o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama BiH, koji je usvojilo Vijeće ministara BiH.

  Evo koje mjere Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva su na snazi?

Konsolidirani izvještaj interne revizije u institucijama BiH za 2018. godinu daje sažete informacije o broju obavljenih internih revizija i datim preporukama a na osnovu izvještaja koje su jedinice za internu reviziju dostavile Centralnoj harmonizacijskoj jedinici.

U 2018. godini, 17  jedinica interne revizije u institucijama BiH sačinilo je ukupno 125 revizorskih izvještaja u kojim je dato 455 preporuka u vezi s unapređenjem sistema internih kontrola.

– Najveći broj preporuka koje su interni revizori u svojim izvještajima u 2018. godini dali odnosi se na preporuke vezane za: unapređenje sistema u oblasti javnih nabavki, unapređenje sistema upravljanja ljudskim resursima, unapređenje sistema obračuna plata i naknada plata i unapređenje u oblasti planiranja i izvršenja budžeta – istaknuto je  u godišnjem izvještaju o internoj reviziji kojeg je također usvojilo Vijeće ministara BiH.

Oba konsolidirana izvještaja za 2018. godinu dostupna su na web-stranici Ministarstva finansija i trezora BiH, u dijelu koji se odnosi na Centralnu harmonizacijsku jedinicu.

(FENA) D.V.


Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU