Obilježavanje 75. godišnjice Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a

U sklopu obilježavanja 75. godišnjice Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a u Sanskom Mostu večeras je održana svečana sjednica Odbora za obilježavanje te godišnjice.

Sjednici su prisustvovali istaknuti naučni i javni radnici iz BiH, kao i načelnik Općine Sanski Most Faris Hasanbegović.

Hasanbegović je naglasio da se radi o događaju bitnom ne samo za Sanski Most već cijelu BiH, događaju koji zaslužuje više podrške i pažnje javnosti.

Predsjednik Odbora za obilježavanje 75 godina ZAVNOBiH-a Nijaz Skenderagić je podsjetio da je upravo u Sanskom Mostu, prvom konačno oslobođenom gradu u BiH, ZAVNOBiH postao prvim istinskim parlamentom i jedinim nosiocem državnosti i suverenosti BiH, te je istakao da drugo zasjedanje sadrži u sebi poruke korisne i potrebne i danas.

– Jedna od najznačajnijih odluka tog zasjedanja, odluka dalekosežnog istorijskog dometa, je Deklaracija o pravima građana BiH. Ovdje treba podsjetiti na tako zaboravljen i danas toliko aktuelan stav iz Deklaracije da se radi odbrane demokrastkog poretka zabranjuju sve fašističke i profašističke organizacije i progone sva lica koja se bave fašističkom i profašističkom djelatnošću – rekao je Skenderagić.

Naveo je i ravnopravnost Srba, Muslimana i Hrvata u njihovoj zajedničkoj i nedjeljivoj domovini BiH kao jedan od glavnih principa Deklaracije.

– Kao što u današnjoj BiH nekažnjeno prolaze neofašističke manifestacije i djelovanja, tako i ovaj princip je danas ostvarivan djelimično, često samo formalno i deformisano – dodao je Skenderagić.

Naglasio je potrebu povratka idealima Bosne i Hercegovine koje je zamislio ZAVNOBiH i to „bez obzira na otpore i destrukcije iz nekih dijelova BiH u kojima se nipodaštava taj najznačajniji događaj u najnovijoj istoriji BiH“.

Političari koji ne priznaju taj datum, negiraju sve vrijednosti koje on nosi sa sobom, počevši od antifašizma pa do jednakosti i ravnopravnosti. Ne smije se dozvoliti da mrak revizionizma prekrije istinu o antifašističkoj borbi, poručeno je iz Sanskog Mosta.

Obilježavanje 75. godišnjice Drugog zasjedanja ZAVNOBiH-a nastavit će se sutra okruglim stolom o značaju zasjedanja za razvoj državnosti Bosne i Hercegovine. Organizator događaja je Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini u saradnji s Općinom Sanski Most.

(FENA) E.F.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU