3.8 C
Sarajevo
Subota, 4 prosinca, 2021
Još

  FENA Novost: Potpisan Sporazum o saradnji, cilj unapređenje kvaliteta inkluzivnog obrazovanja

  ()

  Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić potpisala je danas Sporazum o saradnji s predsjedavajućom Odbora za inkluzivno obrazovanje KS Jasminkom Proho, čiji je cilj sistemski pristup odgoju i obrazovanju djece i mladih s invaliditetom na svim obrazovnim nivoima u Kantonu Sarajevo, a koji je usklađen sa odredbama Konvencije o pravima osoba s invaliditetom Ujedinjenih naroda (UN), koju je Bosna i Hercegovina ratificirala 2010.godine.

  Kako se navodi u saopćenju press službe KS, obje strane očekuju da će tom saradnjom doprinijeti unapređenju i poboljšanju implementacije kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja djece i mladih s invaliditetom onako kako to propisuje član 24. Konvencije o pravima osoba s invaliditetom UN-a, a o kojem članovi Odbora za inkluzivno obrazovanje KS imaju potrebno znanje i iskustvo.

  – Implementacijom ovog sporazuma resorno ministarstvo će potvrditi svoje opredjeljenje za puno ostvarivanje prava na kvalitetno inkluzivno obrazovanje djece i mladih s invaliditetom bez ikakve diskriminacije po osnovu invalidnosti na koje ih, pored člana 24. Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, obavezuje i cilj Agende održivog razvoja 2020-2030.godine i članovi 28. i 29. Konvencije o pravima djeteta – rečeno je.

  Ta saradnja je garancija uspješne usklađenosti budućih zakonskih i podzakonskih akata kao i aktivnosti koje to ministarstvo bude provodilo, jer će se temeljiti na aktivnoj uključenosti osoba i djece s invaliditetom u svim procesima donošenja odluka o pitanjima kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja.

  – Potpisivanjem sporazuma formalizujemo međusobnu saradnju što je od velikog značaja za djecu i mlade s invaliditetom, njihove roditelje, ali i sve osobe s invaliditetom u KS. Koordinacioni odbor udruženja osoba s invaliditetom KS kao i Odbor veoma cijene potez ministrice Bogunić koja je prepoznala izuzetnu važnost inkluzivnog obrazovanja kao temelja za kvalitetan život i socijalne inkluzije djece i mladih osoba s invaliditetom te stvaranja inkluzivnog društva, što je cilj kojim teži BiH – istakla je Proho.

  Po riječima predsjednika Koordinacionog odbora udruženja osoba s invaliditetom Fikreta Zuke, potpisivanjem tog sporazuma učinjen je značajan korak ka daljem unapređenju partnerskih odnosa između udruženja osoba s invaliditetom i Ministarstva, što bi se trebalo pozitivno odraziti na kreiranje ambijenta u kome će djeca i omladina s invaliditetom imati mogućnost i pravo na kvalitetno i inkluzivno obrazovanje.

  Ističući važnost tog sporazum kao dijela sistema rješenja pitanja vezanih za ovu problematiku, Bogunić je naglasila da će u budućoj praksi donošenja zakonskih akata koji uređuju ovu oblast aktivnu ulogu imati učesnici ove koordinacije, saopćeno je.

  (FENA) J.Č.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO