-1.1 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 28 studenoga, 2022

Predstavljena knjiga ‘U dalekom svetu običnih ljudi’ autora Milana Tripkovića

Knjiga „U dalekom svetu običnih ljudi“ autora Milana Tripkovića predstavljena je večeras u Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu “Prosvjeta”.

Autor je kazao kako je to njegov prvi roman koji je nastao zbiranjem kratkih priča koje su vezane likovima, a mjesto radnji u svim pričama je Novi Sad, gdje Tripković i živi.

Knjiga sadrži 11 priča, a objavljena je prošle godine u beogradskoj izdavačkoj kući „Čarobna knjiga“.

Tripković pojašnjava da su sve priče o običnim ljudima koje svakodnevno sreće na ulici.

Jedan od promotora Elvis Ljajić je kazao da, s obzirom na to da je ovo njegov prvi susret s ovim autorom nije znao šta da očekuje, ali je već nakon prvog poglavlja bio „kupljen“.

– Ne znam da li to radi svjesno, ali jako podsjeti na Čehovljev način pripovijedanja. To u kombinaciji sa temama kojima se bavi me kupilo – naveo je Ljajić.

Kaže da je naslov prilično jasan i osim što u naslovu imamo obične ljude, imamo i daleki svijet. To su, pojašnjava on, oni obični ljudi pored kojih prolazimo svaki dan, ali ih ne primjećujemo.

  Najbolja last minute ponuda ovog ljeta: Uštedite PREKO 650 EURA i pođite na put od početnika do uspješnog IT profesionalca

O knjizi „U dalekom svetu običnih ljudi“ govorio je i novinar Oslobođenja Edin Salčinović koji je kazao da je, prije svega, karakteriše problem definisanja žanra.

Po njegovim riječima, knjigu je jako teško definisati žanrovski „jer nam se u početku čini da se radi o humorističkim pričama“.

– Međutim, u svakoj od tih priča u jednom trenutku smijeh prestane, pojavi se tuga ili sažaljenje. Zbog toga te priče nisu humorističke priče – navodi Salčinović.

On smatra da se u ovom slučaju radi o književnim karikaturama, pojašnjavajući da karikatura ne mora nužno biti smiješna.

To je, dodaje on, ne karikatura onih likova, nego karikatura društva, „jedna vrlo pesimistična slika društva koja nam se ipak nudi kroz nekakav humor koji olakšava cjelokupnu sliku“.

(FENA) E.F.


Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU