Predstavljeni rezultati istraživanja: Građani u BiH gube povjerenje u medije

Istraživanje Fondacije Fridrih Ebert u Bosni i Hercegovini i Udruženja BH novinari pokazuje da građani u BiH gube povjerenje u medije.

Većina ispitanika je mišljenja da mediji nisu nezavisni, već pod snažnim uticajem politike.

Rezultati istraživanja, koji su predstavljeni danas povodom 3. maja, Međunarodnog dana slobode medija, pokazali su da građani BiH najviše vjeruju vjerskim institucijama i tako se izjasnilo čak 74 posto građana.

Na drugom mjestu po stepenu povjerenja su u 2019. mediji, slijede institucije vlasti, te međunarodna zajednica.

Političke stranke i političari nailaze na najmanje povjerenja od strane građana.

-Ovo je prvi put u 10 godina, otkako se istraživanje provodi, da novinari nisu oni kojima građani najviše vjeruju. Prvi put u posljednjoj decenijim novinare su ‘pretekli’ sveštenici i ulema – navela je novinarka Milkica Milojević, koja je u Banjoj Luci predstavila rezultate istraživanja “Medijske slobode u BiH u 2019. godini – uporedni izvještaj 2009- 2019.”.

Zabrinjavajuće je to i što je sve više građana koji opravdavaju napade na novinare.

Najveći dio ovogodišnjih ispitanika smatra i da je svaka vrsta napada na novinare neprihvatljiva, ali je alarmantan podatak da čak 27 posto građana u RS smatra da je napad na novinare, pod određenim okolnostima, odnosno “kad zasluže”, opravdan.

Istaknuto je i da je nešto bolja situacija u Federaciji BiH, gdje napade na novinare opravdava “samo” 17 posto građana, pa je prosjek u BiH 21 posto.

-Ako je suditi po tome šta građani Bosne i Hercegovine misle o novinarima i medijima, situacija je u mnogim aspektima najgora u posljednjih deset godina – upozorila je Milojević.

(FENA) L.A.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU