5 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 29 studenoga, 2021
Još

  Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio zakon o demobilisanim borcima

  ()

  Usvajanjem Prijedloga novog zakona o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica okončana je vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na kojoj su odobreni i rebalans ovogodišnjeg budžeta i predloženi zakon o njegovom izvršenju.

  Zakonom o demobilisanim borcima propisano je 16 prava, među kojima su redovne mjesečne naknade onima koji su bez ikakvih primanja a stari su 57 godina i više.

  Uslov je da su najmanje godinu bili u odbrambenim redovima tokom proteklog rata u BiH i najmanje godinu u evidenciji nezaposlenih.

  Visina naknada bi zavisila od vremena provedenog u odbrambenim jedinicama.

  Propisana je i javna objava jedinstvenog registra branilaca i korisnika prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

  Rebalanskom budžeta FBiH za 2019. godinu osigurano je 25 miliona KM za primjenu ovog zakona, koji je potrebno da ga odobri i Dom naroda kako bi bilo omogućno njegovo stupanje na snagu.

  Analizom stanja demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica kroz sistemske evidencije Zavoda za zapošljavanje, PIO/MIO, IDEEA i evidencija sa kojima raspolaže Ministarstvo utvrđeno je da bi pravo po ovom zakonu moglo ostvariti oko 20.000 demobiliziranih branilaca koji se nalaze u stanju potrebe.

  Nakon ove vanredne sjednice Predstavnički dom počeo je drugu vanrednu sjednicu na čijem se dnevnom redu nalaze Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o električnoj energiji po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava, kao i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i dopune finansijskog plana Federalnog fonda solidarnosti za ovu godinu, te Odluke o načinu izvršavanja rebalansa finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

  Predviđeno je i razmatranje Prijedloga odluke o prihvatanju Sporazuma o zajmu između BiH i IBRD za ovu godinu i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Okvirnom sporazumu o zajmu između Razvojne banke Vijeća Evrope i BiH za realizaciju projekta “Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda”.

  (FENA) M.L.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO