Regionalni put Čajdraš-Ovnak od životnog značaja za stanovnike Kočevskog sliva

Premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Mirza Ganić razgovarao je sa predstavnicima mjesnih zajednica u slivu rijeke Kočeve na području grada Zenice – Janjac, Stranjani, Pojske i Vrselje, a u fokusu razgovora bio je projekt rekonstrukcije regionalnog puta R413A Čajdraš-Ovnak.

U razgovorima su sudjelovali ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirnes Bašić te ministar za prostor uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša Arnel Isak.

Kako se navodi u saopćenju za javnost Vlada ZDK osigurala je prošle godine, za prvu dionicu puta Čajdraš-Lokvine, milion KM te izabrala izvođača radova. Međutim, radovi još nisu otpočeli jer nije završena eksproprijacija zemljišta, a Grad Zenica nije završio izgradnju kanalizacije, vodovoda i ostalih instalacija koje se pružaju trasom puta.

– Iz Vlade je najavljeno da bi, dok Kantonalna direkcija za ceste ZDK i Grad Zenica rješavaju te probleme, radovi ubrzo trebali krenuti na dionicama koje ne presijecaju instalacije i za koje su riješeni imovinsko-pravni odnosi – navodi se.

Istaknuto je da je regionalni put Čajdraš-Ovnak od životnog značaja za stanovnike tog kraja. Omogućit će i kvalitetnu alternativnu vezu između Zenice i Travnika jer Vlada SBK, s druge strane, već radi rekonstrukciju postojećeg puta.

Razgovarano je i o planu ulaganja u vodne projekte koji se finansiraju iz sredstava vodnih naknada. Za projekte na području grada Zenice ove godine je predviđeno 1.493.440 KM. Među ostalima i određen broj projekata u mjesnim zajednicama Kočevskog sliva ali je, prije operativnosti programa, potrebno da predloženi sporazum potpiše Grad Zenica.

Na sastanku sa delegacijom mjesnih zajednica koju je predvodio Besim Spahić razgovarano je o ulaganjima u infrastrukturu školstva i zdravstva, sanaciji udarnih rupa i postavljanju saobraćajne signalizacije na regionalnom putu, kao i problemima odlaganja jalovine iz Rudnika Stranjani, divljih deponija i nelegalne sječe šume, pogotovo na području gdje žive povratnici.

– Premijer Ganić najavio je da će zadužiti Ministarstvo unutrašnjih poslova da intenzivira prisustvo službenika policije na povratničkim područjima, dok će putem resornih ministarstava urgirati da Grad Zenica rješava probleme iz lokalne nadležnosti – saopćila je Press služba ZDK.

(FENA) B.D.

 


regionalni put čajdraš-ovnak od životnog značaja za stanovnike kočevskog sliva
zdk.ba
Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU