-11.2 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 24 siječnja, 2022
Još

  Bajramska čestitka Reisa Kavazovića: Kurban-bajram obilježite dostojanstveno (VIDEO)

  Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je čestitku povodom nastupajućeg Kurban-bajrama čiji prvi dan se ove godine obilježava 11. augusta.

  – S posebnim duhovnim ushićenjem dočekujemo deseti zul-hidže, prvi dan ovogodišnjeg Kurban-bajrama. U nedjelju, 11. augusta, naša će se radost proširiti našim lijepim prostranstvima i veličanje Allaha će njima odjekivati – kazao je reis Kavazović.

  - Oglašavanje -

  On je dalje navodi da nas Kurban-bajram podsjeća na Ibrahima a.s., oca vjerovjesnika i lučonošu tevhida, utemeljitelja pravca i obnovitelja zavjeta oko kojeg se okupljaju Jevreji, kršćani i muslimani, koji u njemu i u njegovom životnom putu traže nadahnuće i uputu ne samo za svoje živote nego i za budućnost velike ljudske porodice.

  – Ibrahim je utemeljio zajednicu vjernika i sa sinom Ismailom sagradio Kabu koju ovih dana posjećuju milioni vjernika iz čitavog svijeta. Bila je to i ostala jednostavna građevina koja je utočište sljedbenicima Ibrahimovog pravca iz čitavog svijeta. Skrivena daleko u unutrašnjosti okrutne arabijske pustinje, ona je postala duhovna oaza iz koje se ljudi napajaju hiljadama godina. Kada je sagrađena, Kaba je stajala naspram piramida i kula Egipta i Babilona i njihovih moćnih vladara, vojski i civilizacija. Neka to bude pouka nama u ovim danima hadža -poručio je reis Kavazović.

  Na naš svijet, rekao je, ne treba gledati samo iz pozicije sile, moći i dominacije, nego Ibrahimovim očima istinske vjere, nade, ljubavi i žudnje za pravdom, što treba da bude ‘opomena i današnjim silnicima koji veličaju zlo i nepravdu, zaneseni golom silom koju trenutno imaju’.

  Budućnost, po reisovim riječima, pripada istinoljubivima i onima koji čvrsto vjeruju u Božiju pravdu jer je Bog na njihovoj strani i On će im pomoći kao što je pomogao Ibrahimu a.s. i njegovim potomcima.

  Vjernicima je reisu-l-ulema poručio da radost Bajrama podijele s komšijama, duhovnim potomcima Ibrahima, kao i sa svim ljudima te da ne dopuste zlim ljudima da naruše vjeru u ljude.

  – Dostojanstveno, kako priliči muslimanima, obilježite ovaj veliki blagdan: ne zaboravite svoju rodbinu, prijatelje i komšije, a posebno ne one kojima je naša pomoć potrebna. Slijedite Ibrahima, prinoseći kurban i njime počastite svoju porodicu, komšije i siromahe – poručio je Kavazović.

  Bajram je čestitao mulsimanima u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji te u dijaspori te svim muslimanima i muslimankama u svijetu.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO