3.8 C
Sarajevo
Četvrtak, 1 prosinca, 2022

Poboljšati nivo koordinacije svih sigurnosnih agencija u BiH

Potreba višeg i poboljšanog nivoa koordinacije u radu svih agencija za provedbu zakona i sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini bila je jedna od tema današnjeg susreta zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Matthewa Palmera i ambasadora SAD-a u BiH Erica Nelsona s visokorangiranim zvaničnicima u BiH.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Granične policije, Obavještajno-sigurnosne agencije, te ministarstava unutrašnjih poslova Distrikta Brčko, Federacije BiH i Republike Srpske.

Kako je istaknuto poboljšanje saradnje najpotrebnije u rješavanju problema povećanog broja migranata koji dolaze u BiH, ali umjesto saradnje entiteti rade na formiranju rezervnih policijskih snaga.

– Ove rezervne policijske snage neće riješiti problem migranata, jer je pitanje migracija transnacionalno i ne može se riješiti jednostranim naporima. Umjesto toga, BiH treba bolje obučene, specijalizirane, adekvatno opremljene i interoperabilne policijske snage koje su odgovorne građanima – naglašeno je u saopćenju Ambasade SAD-a u BiH.

Palmer i Nelson apelirali su na dužnosnike da rasporede državne resurse da bi se podijelio teret kojeg sada neproporcionalno nose lokalne vlasti, da se brzo stave na raspolaganje odgovarajuće lokacije u kojim migranti mogu biti sigurno smješteni.

  OPET JE TRESLO/ Blaži zemljotres u BiH, šesti u posljednja 24 sata

Dužnosnici SAD-a također su zatražili poboljšanje mehanizama koji omogućavaju da institucije bolje zajednički rade na rješavanju ovog problema koji se tiče cijele regije, a apelirali su da osustanu od jednostranog djelovanja.

Domaćim akterima apel je upućen i u smislu boljeg korištenja međunarodne ekspertize i partnerstva, kao što su oni koji dolaze iz NATO-a i EUROPOL-a, s ciljem poboljšanja sigurnosti i u BiH i u regionu.

Prije ovog sastanka Palmer i Nelson bili su u Bihaću gdje su imali priliku iz prve ruke čuti da je potrebno poboljšati saradnju, te kakve su negativne posljedice nepostojanja te saradnje u vezi s migrantskom situacijom.

– Rečeno im je da se ovdje ne radi o migrantskoj krizi, nego o neuspjehu državnih i entitetskih institucija da adekvatno i strateški djeluju. Složili su se da je bolja koordinacija i raspodjela postojećih resursa najbolji način na koji vlasti mogu odmah poboljšati sigurnost BiH – istaknuto je u saopćenju.

Sjedinjene Države će nastaviti pružati pomoć agencijama za provedbu zakona koje nastoje riješiti sigurnosne probleme na pravi način uz viši nivo koordinacije i profesionalizacije.

  Predstavljen novi projekat za borbu protiv trgovine ljudima u BiH

Međutim, najavljeno je, njihova pomoć bit će usmjerena na one policijske agencije i vlasti koji poduzimaju pozitivne korake ka pronalaženju učinkovitih rješenja, i koje s nama imaju zajedničke prioritete i ciljeve.

Sjedinjene Američke Države izdvajaju značajna sredstva za pomoć obuci profesionalnih, sposobnih, odgovornih službenika za provedbu zakona koji zajedno rade na pitanjima sigurnosti u BiH.

Sjedinjene Države su u 2018. godini obučile 1.340 ovakvih službenika i održale 126 kurseva obuke u oblasti provedbe zakona, a u 2019. godini osigurat će milione dolara za pomoć BiH u sektoru sigurnosti dok će 30 posto ove vrste pomoći biti usmjereno na sigurnost granica.

(FENA)


Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU