11.1 C
Sarajevo
Utorak, 21 rujna, 2021

Poboljšati nivo koordinacije svih sigurnosnih agencija u BiH

Potreba višeg i poboljšanog nivoa koordinacije u radu svih agencija za provedbu zakona i sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini bila je jedna od tema današnjeg susreta zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Matthewa Palmera i ambasadora SAD-a u BiH Erica Nelsona s visokorangiranim zvaničnicima u BiH.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Granične policije, Obavještajno-sigurnosne agencije, te ministarstava unutrašnjih poslova Distrikta Brčko, Federacije BiH i Republike Srpske.

Kako je istaknuto poboljšanje saradnje najpotrebnije u rješavanju problema povećanog broja migranata koji dolaze u BiH, ali umjesto saradnje entiteti rade na formiranju rezervnih policijskih snaga.

– Ove rezervne policijske snage neće riješiti problem migranata, jer je pitanje migracija transnacionalno i ne može se riješiti jednostranim naporima. Umjesto toga, BiH treba bolje obučene, specijalizirane, adekvatno opremljene i interoperabilne policijske snage koje su odgovorne građanima – naglašeno je u saopćenju Ambasade SAD-a u BiH.

Palmer i Nelson apelirali su na dužnosnike da rasporede državne resurse da bi se podijelio teret kojeg sada neproporcionalno nose lokalne vlasti, da se brzo stave na raspolaganje odgovarajuće lokacije u kojim migranti mogu biti sigurno smješteni.

Dužnosnici SAD-a također su zatražili poboljšanje mehanizama koji omogućavaju da institucije bolje zajednički rade na rješavanju ovog problema koji se tiče cijele regije, a apelirali su da osustanu od jednostranog djelovanja.

Domaćim akterima apel je upućen i u smislu boljeg korištenja međunarodne ekspertize i partnerstva, kao što su oni koji dolaze iz NATO-a i EUROPOL-a, s ciljem poboljšanja sigurnosti i u BiH i u regionu.

- Oglašavanje - poboljšati nivo koordinacije svih sigurnosnih agencija u bih

Prije ovog sastanka Palmer i Nelson bili su u Bihaću gdje su imali priliku iz prve ruke čuti da je potrebno poboljšati saradnju, te kakve su negativne posljedice nepostojanja te saradnje u vezi s migrantskom situacijom.

– Rečeno im je da se ovdje ne radi o migrantskoj krizi, nego o neuspjehu državnih i entitetskih institucija da adekvatno i strateški djeluju. Složili su se da je bolja koordinacija i raspodjela postojećih resursa najbolji način na koji vlasti mogu odmah poboljšati sigurnost BiH – istaknuto je u saopćenju.

Sjedinjene Države će nastaviti pružati pomoć agencijama za provedbu zakona koje nastoje riješiti sigurnosne probleme na pravi način uz viši nivo koordinacije i profesionalizacije.

Međutim, najavljeno je, njihova pomoć bit će usmjerena na one policijske agencije i vlasti koji poduzimaju pozitivne korake ka pronalaženju učinkovitih rješenja, i koje s nama imaju zajedničke prioritete i ciljeve.

Sjedinjene Američke Države izdvajaju značajna sredstva za pomoć obuci profesionalnih, sposobnih, odgovornih službenika za provedbu zakona koji zajedno rade na pitanjima sigurnosti u BiH.

Sjedinjene Države su u 2018. godini obučile 1.340 ovakvih službenika i održale 126 kurseva obuke u oblasti provedbe zakona, a u 2019. godini osigurat će milione dolara za pomoć BiH u sektoru sigurnosti dok će 30 posto ove vrste pomoći biti usmjereno na sigurnost granica.

(FENA)


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima