Toplinski valovi u Europi prijete sušama i požarima

toplinski valovi u europi prijete sušama i požarima

Španjolska je na putu do najviših lipanjskih temperatura u posljednja četiri desetljeća, francuski departman zabranio je događanja na otvorenom, suša je pogodila talijanske poljoprivrednike, a vrućine natjerale Europljane da traže hlad i brinu zbog klimatskih promjena. Vrućina je tolika da je englesko luksuzno trkalište Royal Ascot Racecourse čak doživjelo rijetku promjenu protokola: gostima je bilo dopušteno skinuti šešire i jakne nakon što su članovi kraljevske obitelji prošli.

42 stupnja Toplinski val od početka tjedna pojačao se u petak, pa su temperature u području od Londona do Madrida bile gotovo rekordne, prema nacionalnim meterološkim službama. “Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu, nadoknađujte tekućinu i pazite na najranjivije kako ne bi patili od toplinskog udara”, savjetovao je španjolski premijer Pedro Sanchez u Madridu. Temperature bi trebale doseći 40 do 42 stupnja Celzija u Madridu i Zaragozi, priopćila je nacionalna meteorološka agencija AEMET. Te temperature nisu zabilježene od lipnja 1981. Poljoprivredna proizvodnja u sjevernim talijanskim regijama mogla bi se smanjiti za pola zbog suše jer je vodostaj rijeka i jezera zabrinjavajuće nizak i ugrožava navodnjavanje, poručuje udruženje poljoprivrednika. Udruženje talijanskih komunalnih poduzeća Utilitalia upozorilo je ovaj tjedan da najduža talijanska rijeka Po proživljava najveću sušu u posljednjih 70 godina, zbog čega su mnogi dijelovi golemog, sjevernog plovnog puta potpuno presušili.

U Francuskoj je departman Gironde sa sjedištem u Bordeauxu zabranio događanja na otvorenom, uključujući koncerte te događaje u zatvorenim prostorima bez klima uređaja, rekao je lokalni dužnosnik za javni radio. ‘Svatko se suočava sa zdravstvenim rizikom’ U velikom dijelu Francuske u četvrtak su po prvi puta ove godine zabilježene temperature od 40 stupnjeva Celzijevih, a u subotu se očekuje vrhunac s 41-42 stupnja Celzijeva.

“Svi su izloženi zdravstvenom riziku”, rekao je prefekt Fabienne Buccio za France Bleu radio. Sredozemne su države sve više zabrinute kako klimatske promjene mogu utjecati na njihova gospodarstva i živote. “Pirenejski poluotok je sve suše područje i tok naših rijeka je sve sporiji”, kazao je španjolski premijer Sanchez. Vatrogasci su se borili s požarima u nekoliko dijelova Španjolske, a najteže su pogođeni Katalonija na istoku Španjolske i Zamora u blizini granice s Portugalom. U Zamori je između 8500 i 9500 hektara zemljišta izgorjelo. Portugal je pak pošteđen od toplinskog vala. U Lisabonu je temperatura oko 27 stupnjeva Celzijevih. Međutim, prošli mjesec bio je najtopliji svibanj u posljednje 92 godine, objavila je portugalska meteorološka agencija IPMA, upozoravajući da je suša pogodila većinu teritorija.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU