-7.1 C
Sarajevo
Subota, 22 siječnja, 2022
Još

  Saudijska Arabija omogućila ženama da putuju bez muške pratnje ili dozvole

  -

  Saudijska Arabija objavila je danas novi zakon po kome žene u toj zemlji sada mogu da putuju u inostranstvo samostalno, bez muške pratnje ili dozvole te im je omogućila veću kontrolu u porodičnim pitanjima, dodatno slabeći sistem muškog nadzora u vrijeme pojačanih briga zbog njenog stanja ljudskih prava.

  Odluke objavljene u nizu vladinih dekreta u petak u službenom glasniku navode da saudijski pasoš treba izdati svakom građaninu kraljevstva koji se prijavi za dobijanje putnih dokumenata i da svakoj osobi starijoj od 21 godine nije potrebna dozvola za putovanje.

  Izmjenama pravila također se ženama dopušta po prvi put pravo da registruju rođenje djeteta, brak ili razvod i da im se izdaju zvanični porodični dokumenti, te da imaju pravo na starateljstvo nad maloljetnom djecom.

  Rijad je dugo prkosio međunarodnim kritikama zbog statusa žena u kraljevstvu, za koje grupe za ljudska prava tvrde da su često tretirane kao građani drugog reda na osnovu pravila koja zahtijevaju odobrenje muškog nadzornika u bitnim odlukama tokom njihovog života, bez obzira na dob.

  De facto vladar kraljevstva, princ Mohammed bin Salman, ublažio je društvena ograničenja ukidajući zabranu upravljanja vozilima za žene u prošloj godini, u nastojanju da otvori svoje konzervativno muslimansko kraljevstvo i transformira ekonomiju.

  Prošlogodišnje ubistvo novinara Jamala  Khashoggija u rukama saudijskih agenata izazvalo je zgražanje širom svijeta, dok je arapska zaljevska država kritikovana zbog hapšenja i navodnih mučenja desetaka ženskih  aktivistica.

  Nekoliko slučajeva mladih žena koje su zatražile azil van zemlje zbog navoda o represiji na spolnoj osnovi dodatno je pojačalo pritisak na Rijad da ukine sistem muškog nadzora.

  Sistem muškog nadzora, koji se nalazi u prostoru između zakona i običaja, postao je neugodno pitanje za princa Mohammeda, koji je nagovijestio u prošloj godini da se zalaže za ukidanje sistema, ali ipak nije objavio da ga poništava.

  Današnji dekreti također obuhvaćaju pravila zapošljavanja za žene, koje predstavljaju gro nezaposlenih u Saudijskoj Arabiji. U dekretu se navodi da svi građani imaju pravo na rad bez obzira na spol, radnu sposobnost i dob.

  Princ Mohammed objavio je ambiciozni plan u 2016. o transformiranju ekonomije, koji predviđa povećanje ženske radne snage  na 30 s ranijih  22 posto, prenosi Reuters.

  (FENA) B.D.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  spot_img
  Možda vas zanima I OVO