Svečano otvorena obnovljena Kuršumlija džamija u Maglaju

Kuršumlija ili Kalavun Jusuf-pašina džamija u Maglaju, koja je sagrađena 1560. godine, a obnovljena sredstvima Turske razvojne agencije TIKA, svečano je otvorena uz brojne zvanice iz Bosne i Hercegovine i Turske.

Džamiju su zajednički otvorili pomoćnik ministra za kulturu i turizam Republike Turske  Serdar Çama, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koç te novi muftija zenički  Mevludin Dizdarević, koji je, u znak zahvalnosti, ključ džamije, koji je bio predat njemu, uručio turskom pomoćniku ministra Çami.

Načelnik općine Maglaj Mirsad Mahmutović predao je Çami i ključ Grada Maglaja, a Çama je domaćinima, između ostalog, prenio selame i pozdrave turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

-BiH ima posebno mjesto u našim srcima, u našim mislima, a Grad Maglaj za nas ima posebno mjesto u BiH – poručio je Çama, koji je podsjetio kako je 2013. godine, kada je i počela obnova džamije od strane TIKA-e, zajedno s porodicom, prvi put posjetio Maglaj, ali su katastrofalne poplave iz 2014. godine usporile njenu obnovu.

Ambasador Koç poručio je kako je zajednički cilj da BiH bude jedinstvena, cjelovita, sigurna i zemlja koja će stalno napredovati.

-Sigurnost i stabilnost BiH, predstavlja i stabilnost cijelog Balkana…Vaše srce je naše srce, vaša sreća je i naša sreća – poručio je Koç, koji je dodao kako će učiniti sve da otvore što više radnih mjesta u BiIH.

Podsjetio je i kako je prije nekoliko dana turski predsjednik ugostio članove Predsjedništva BiH te da su tom prilikom potpisana dva važna sporazuma – novi tekst Ugovora o slobodnoj trgovini te dogovorena izgradnja autoputa Beograd – Sarajevo, što će doprinjeti razvoju infrastrukture u BiH.

Imam džamije hafiz Hidajet Talić podsjetio je kako je obnova u proteklom ratu oštećene Kuršumlija džamije počela još 1999. godine, sredstvima švedske agencije SIDA.

-Oni su uložili oko million konvertibilnih maraka i tim je sredstvima saniran krov, čime je zaustavljeno propadanje ove džamije. Time su stvoreni i preduslovi za ovu obnovu, koju smo, hvala Bogu, sada završili i džamiju predajemo muslimanima i svim dobrim ljudima, jer Kuršumlija džamija pripada kulturnom naslijeđu Evrope i svijeta.

Kuršumlija je naša veza sa Evropom i Istokom – istakao je hafiz Talić, koji je dodao kako ga posebno raduje da je švedski narod za obnovu maglajske džamije donacije skupljao i od vjernika po tamošnjim crkvama.

Talić je zahvalio TIKA-i, čiji su predsjednik Serkan Kayalar te direktor te organizacije za BiH Omer Faruk Alimci, također prisustvovali ceremoniji.

Kuršumlija džamija je sagrađena 1560. godine, ali je opljačkana i spaljena 1697. godine od Eugena Savojskog, da bi vojska Republike Srpske u prethodnom ratu, 1993. godine, u granatiranju srušila njen krov, dio munare i zidova.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU