6 C
Sarajevo
Srijeda, 22 rujna, 2021

Tradicionalno okupljanje na Dinari pod nazivom ‘100 žena na Kamešnici’

U sklopu tradicionalnog događaja “100 žena na Kamešnici”, koji će se održati u danas, 9. lipnja, na jednom od vrhova Dinare koja i fizički razdvaja Livno i Sinj, bit će organiziran uspon za žene ljubitelje planinarenja uz osiguranje članova Gorske službe spašavanja Hercegbosanske županije (GSS HBŽ).

Kako se doznaje od organizatora, osiguran je besplatni prijevoz do livanjskog naselja Podgradina odakle dalje ide polagani uspon do njihove prve postaje Pešino vrilo, gdje će se sudionice moći odmoriti uz kavu ili čaj koje će za njih pripremiti članovi GSS-a, dok je druga postaja sam vrh na Kamešnici zvani Konj, za one najhrabrije.

Ovaj događaj je zbog loših vremenskih prilika dva puta odgađan te prema zadnjim meteorološkim najavama očekuje se lijepo i sunčano vrijeme, a prema najavama organizatora, očekuje se velik odaziv planinarki iz BiH i Hrvatske.

Koliko je ovaj događaj i uspon na jedan od najvećih vrhova u HBŽ-u popularan potvrđuje činjenica da je prošle godine na njoj sudjelovalo oko 200 planinarki.

S tim u vezi, GSS HBŽ-a tijekom svibnja održao je redovitu godišnju staničnu vježbu koja je ujedno i priprema za osiguravanje spomenutog nadolazećeg događaja i uspona na vrh Kamešnice.

Vježba je bila odrađena na livanjskim lokalitetima Tušnice, a uvježbavane su tehnike spuštanja, podizanja i preuzimanja unesrećenog, priprema i navezivanje nosiljke “mariner” za kosi transport, te je izvedena simulacija stvarne nezgode s unesrećenim i njegovim transportom.

(FENA)


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima