13.8 C
Sarajevo
Utorak, 28 rujna, 2021

Uhapšeno devet osoba, pronađena veća količina duhana i duhanskih proizvoda

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) su nakon višemjesečne istrage danas, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i podršku Obavještajno sigurnosne agencije BiH,  započeli s realizacijom operativne akcije kodnog naziva „Akciza“ na području Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-Hercegovačkog Kantona, a vezano za krivično djelo „Organizovani kriminal“, s u vezi s krivičnim djelima „Krijumčarenje“ „Nedozvoljeni promet akciznih proizvoda“.

U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbama Suda Bosne i Hercegovine, vrše se pretresi na 10 lokacija na području općina Mostar, Grude i Široki Brijeg, te je uhapšeno devet osoba, koja se dovode u vezu s navedenim krivičnim djelima, na način da su od sredine decembra 2018. do maja 2019. godine, organizovano s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi  nezakonito proizvodili, nabavljali i stavljali u promet duhan i duhanske proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim i poreznim markicama, a kako je to propisano zakonodnavstvom Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretresa pronađeno je i oduzeto oko 1.300 kg duhana, mašine za rezanje i pakovanje duhanskih proizvoda, veća količina cigareta bez akciznih markica, vage, telefonski aparati i SIM kartice, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu s predmetnim krivičnim djelima.

Uhapšene osobe bit će kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predata Tužilaštvu Bosne i Hercegovine uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Značajnu poršku prilikom današnjih aktivnosti pružaju pripadnici ministarstva unutrašnjih poslova Zapadno-hercegovačkog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji te operativne akcije, saopćeno je iz FUP-a.


1 komentar

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Komentar
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima