Vaskrs u Tuzli: Očuvanje jedinstva među narodima koji žive ovdje (VIDEO)

U Sabornom hramu Uspenja Presvete bogorodice u Tuzli, na Vaskršnji utorak, svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop zvorničko – tuzlanski Fotije.

– Radujmo se braćo i sestre ovom velikom prazniku koji daje nadu svakom čovjeku i stvorenju, ali i svima nama koji vjerujemo i ne vjerujemo – kazao je.

Nakon svete liturgije, u Episkopskom dvoru u Tuzli upriličen je tradicionalni vaskršnji prijem za predstavnike vjerskog, političkog i društvenog života Tuzlanskog kantona.

Episkop zvorničko – tuzlanski ovom prilikom je podsjetio na Tuzlu kao staro sjedište Eparhije u kojem se obilježavaju svi veliki pravoslavni praznici te naglasio potrebu očuvanja jedinstva među narodima koji žive ovdje.

Tuzla je drevni grad, ljudi su živjeli ovdje vjekovima. Tu su Srbi, Bošnjaci i Hrvati zajedno živjeli poslije Drugog svjetskog rata i stvorili smo dobar okvir za život. To treba obnavljati kako bi jedni u drugima prepoznali ljude i braću – poručio je episkop zvorničko – tuzlanski Fotije.

Premijer TK-a Jakub Suljkanović kazao je da danas želi sa predstavnicima Pravoslavne crkve i drugih vjerskih institucija zajedno podijeliti radost velikog praznika Vaskrsa te da pošalju zajedničku poruku mira i suživota.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović smatra da se svi moraju potruditi da u svakoj prilici govore o toleranciji, povjerenju, zajedničkim projektima, a sve u cilju da dokaza da su različitosti bogatstvo.

– Želimo da svako proslavlja svoje blagdane u slobodi – poručio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla Ahmed ef. Huskanović.

Vaskrs hrišćani slave tri dana, pa su u kalendaru pravoslavne crkve praznični dani, osim nedjelje i Vaskršnji ponedjeljak odnosno utorak.

(FENA) H.D.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU