Filmske zvijezde SFF-a od ove godine šetat će bosanskim ćilimom

Direktor Sarajevo Film Festivala (SFF) Mirsad Purivatra i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka prezentirali su danas u Vijećnici zajednički projekt, zahvaljujući kojem će od ove godine filmske zvijezde na SFF-u šetati bosanskim ćilimom.

Direktor SFF-a Purivatra kazao je novinarima da je novi crveni tepih spoj tradicionalnog i savremenog, a od ove godine bit će postavljen ispred Narodnog pozorišta Sarajevo u čast filmskim autorima, umjetnicima i publici.

– Sretni smo da ćemo za jubilarno izdanje Festivala imati novi crveni tepih. Inspiriran je i napravljen s poštovanjem i ljubavlju prema tradiciji. Vjerujemo da će novi crveni tepih biti jedinstven trenutak za sve one koji dođu na 25. Sarajevo Film Festival. Zahvalni smo Gradu Sarajevu i gradonačelniku za podršku u realizaciji tog projekta. Novi crveni tepih je proslava dosadašnjih zajedničkih uspjeha, ali i putokaz za budućnost – za Festival, Sarajevo, našu publiku i filmsku umjetnost – izjavio je Purivatra.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka ističe da drugu godinu zaredom Grad Sarajevo daje značajan finansijski doprinos koji Sarajevo Film Festival zaslužuje.

– Međutim, to nije jedino što smo spremni uraditi. Projekt bosanskog ćilima za Sarajevo Film Festival primjer je talenta i kreativnosti u promociji naših trajnih vrijednosti. Mi se iskreno osjećamo kao dio tima koji je za 25 godina napravio novu vrijednost koja se cijeni na svjetskoj sceni – naglasio je Skaka.

Nakon opsežnog istraživanja bosanskohercegovačkih ćilima iz zbirke Zemaljskog muzeja BiH, kreativni tim Sarajevo Film Festivala za novi izgled crvenog tepiha bio je inspirisan elementima sa ćilima iz Sarajeva koji datira iz 1930. godine.

Sarajevo Film Festival bit će održan od 16. do 23. augusta pod pokroviteljstvom UNESCO-a, pod motom “Sarajevo, mon amour”. 


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU