FOLKLORIJADA U HAGENU: Uz sevdah Selime i Benjamina publika u dvorani je skočila na noge

Bosansko kulturno-umjetničko društvo „BKUD HAGEN e.V.“ iz njemačkog grada Hagena organiziralo je proslavu njihovih uspješnih deset godina postojanja i rada.

folklorijada u hagenu: uz sevdah selime i benjamina publika u dvorani je skočila na noge

Tim povodom organizirali su i folklorijadu, na kojoj su nastupale foklorne sekcije kako iz Njemačke, tako isto i iz Austrije i Belgije.

folklorijada u hagenu: uz sevdah selime i benjamina publika u dvorani je skočila na noge
folklorijada u hagenu: uz sevdah selime i benjamina publika u dvorani je skočila na noge

Program su svojim kratkim, ali iskrenim obraćanjem mnogobrojnoj publici otvorile tri divne dame, žene, Redžiba Mešinović predsjednica društva, Minela Terzimustafić podpredsjednica i rukovodilac Sara Osmić.

benjamin i redžiba
benjamin i redžiba

Nakon toga na binu je izašla folklorna grupa domaćina, a nakon njih „Gradskim bošnjačkim igrama“ tu fantastičnu noć nastavili su folkloraši „KUD Sehara“ iz Wittena. KUD „SABUR“ iz Hildena predstavio se igrom „Ustaj Đuzel poigraj“. Društvo „Divanhana“ iz belgijskog grada Antwerpena predstavilo se igrom „Bosanska šota“, KUD „Sevdah“ iz Hanofera „Banjalučkim igrama“.

mirsada vorfaj sa folklorašima nur iz oberhausena
mirsada vorfaj sa folklorašima nur iz oberhausena

Iz austrijskog grada Innsbruck na ovu folklorijadu stiglo je društvo„Zlatni ljiljani“ sa njihovim „Varoškim igrama“, a prvi blok folklorijade završili su domaćini sa igrom „Vranje sa čočekom“.

redžiba i selima
redžiba i selima

Nakon toga uslijedila je kratka muzička pauza u kojoj je prva nastupala fenomenalna pjevačica Selima Ahmić. Poznatim i popularnim hitovima narodne muzike Selima je kompletnu dvoranu podigla na noge, posebno kada je zapjevala sevdalinke sa kojom je više stotina posjetilaca zajedno pjevalo.

folkloraši domaćina hagena
folkloraši domaćina hagena

Drugi blok folklorijade otvorili su fokloraši „Đerdan“ iz Sindelfingena,a nastavili „Zlatni ljiljani“ iz Kelna sa spletom „Bosanskih igara“. Iz Berlina su stigli „Ljiljani“ sa albanskim igrama, pa KUD „Amanet“ iz Ulma sa igrama iz Srednje Bosne,a onda je uslijedio fenomenalni nastup BKUD „NUR“ iz Oberhausena koji su „Rugovskom svitom“ oduševili sve posjetioce u dvorani.

Nakon toga su domaćini i gosti razmjenili priznanjna i poklone, a onda je uslijedila dobra zabava uz Selimu Ahmić i Bnjamina Kličića. Koliko zbog folkolrijade, isto tako i zbog mladog i sve popularnijeg Benjamina Kličića kompletna dvorana bila je rasprodata sedmicama unaprijed. Tako je Benjamin još jednom pokazao i dokazao da njegovo vrijeme itekako dolazi, te da je pitanje samo vremena kada će zasjesti na tron najpopularnijih. Na zahtjev publike njegov novi hit „Izabrana“ pjevao je nekoliko tu večer.

Bato Šišić

The post FOLKLORIJADA U HAGENU: Uz sevdah Selime i Benjamina publika u dvorani je skočila na noge appeared first on Express.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU