Nedjelja, 25 srpnja, 2021

FOTO: “Hrvatsko proljeće Središnje Bosne” otvoreno u Novom Travniku izvedbom glazbeno-scenskog spektakla “Vukovarsko svjetlo”

“Hrvatsko proljeće Središnje Bosne” sinoć je svečano otvoreno u Novom Travniku izvedbom glazbeno-scenskog spektakla “Vukovarsko svjetlo”.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Projekt je svečano otvorio predsjednik ŽO Mladeži HDZ BiH Županije Središnja Bosna Dario Plavčić kazavši kako “Hrvatsko proljeće Središnje Bosne” već šestu godinu zaredom održava svoju misiju kao kulturni festival povezujući kulturne sadržaje Hrvata Bosne i Hercegovine i Hrvata Republike Hrvatske.

“Ovogodišnje “Hrvatsko proljeće Središnje Bosne” ima ukupno 17 događaja. Otvoreno je sa sinoćnjim glazbeno-scenskim spektaklom “Vukovarsko svjetlo” u prepunoj dvorani novotravničkog doma kulture. Upravo ovim emotivnim događajem nastojimo oplemeniti neraskidivu vezu Hrvata Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Uz to, uz naše domaće snage i umjetnike koji dolaze iz svih krajeva Središnje Bosne, povezivanje i promociju kulture, nastavit ćemo s Hrvatskim narodnim kazalištem “Mostar” te članovima ljubuškog fotokluba “Fokus” koji su dio ovogodišnjeg Proljeća. Svi ovi događaji će biti izvedeni u gradovima Županije Središnja Bosna, ali i u gradovima Zeničko-Dobojske i Hercegbosanske županije te u gradu Sarajevo, što je uistinu najveća vrijednost ovog projekta.”

Nazočnima se obratio i predsjednik OO Mladeži HDZ BiH Novi Travnik Ivan Brkan:

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

“Raduje me što smo ovogodišnje izdanje “Hrvatskog proljeća Središnje Bosne” otvorili u mom Novom Travniku i ugostili naše prijatelje iz Vukovara s emotivnim događajem koji povezuje ono što su prošli i doživjeli Hrvati Središnje Bosne i Hrvati Republike Hrvatske odnosno grada Vukovara. U ime organizatora događaja želim se zahvaliti KUD-u “Stari hrast 2000”, Novotravničkim mažoretkinjama i svim hrvatskim braniteljima na sudjelovanju i podršci u večerašnjem glazbeno-scenskom spektaklu.”

Otvorenju “Hrvatskog proljeća Središnje Bosne” za 2019. godinu nazočilo je i izaslanstvo HDZ-a BiH predvođeno dopredsjendikom HDZ-a BiH i predsjednikom Federacije Bih Marinkom Čavarom.

“Vukovarsko svjetlo”

Okosnicu glazbeno – scenskog spektakla “Vukovarsko svjetlo” čine tri dokumentarna filma – Vječni plamen, Bitka za Vukovar te Vukovar danas, a cijeli događaj obiluje svjetlosnim i zvučnim efektima koji dočaravaju ozračje rata u kojem su se stanovnici i branitelji ovog grada našli u drugoj polovici 1991. godine.

Ovaj glazbeno-scenski spektakl kojim se nastoje očuvati uspomene na krvave, ali slavne dane naše nedavne nacionalne povijesti, do sada je izveden u nešto manje od 190 gradova u Hrvatskoj i diljem svijeta među hrvatskom dijasporom. Pogledalo ga je preko 72 tisuće gledatelja, a u njemu je nastupalo više od šest i pol tisuća izvođača.

Ovo je prva edukativna i domoljubna, glazbeno-scenska predstava koju su režirali hrvatski branitelji Damir Plavšić i Damir Markuš Kutina, ona je prikaz herojske obrane grada kroz sjećanja dragovoljaca i sudionika obrane grada i spomenutu su upravo sinoć vidjeli i emotivno doživjeli brojni Novotravničani, ali i gosti iz drugih okolnih gradova.

Predstava je i nada da će nove generacije održati živom „Vukovarsko svjetlo“, te uspomenu i zahvalu hrabrim herojima rata.

 

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas