Foto: U tijelu drevne Egipćanke pronađen čudan tumor sa zubima

Arheolozi su u drevnoj podzemnoj grobnici u Egiptu naišli na jako čudan nalaz – zub u zdjelici mlade žene koja je umrla prije nekoliko hiljada godina. U početku je nadzornica lokaliteta, arheologinja Melinda King Wetzel, mislila da se radi o fetusu iz vremena egipatskih faraona, ali kasnije se ispostavilo da je riječ o još rjeđem otkriću.

Naime, izgleda da je iskopan najstariji dokaz o zrelom teratomu jajnika ili tumoru zametnih stanica. Pronađena masa izgleda kao kalcificirana nakupina neorganiziranog i potpuno formiranog tkiva, poput kostiju i zuba. Veličine je otprilike 3×2 centimetra i datira iz sredine 14. stoljeća prije Krista, prenosi Index.hr.

Wetzel i njeni kolege već godinama rade na arheološkom nalazištu na istočnim obalama rijeke Nil, u sklopu projekta Amarna. Nastoje otkriti groblja “normalnih” ljudi (tadašnjeg nižeg ili srednjeg sloja) koji su pokopani u blizini nekadašnje prijestolnice faraona Eknatona, osnovane 1345. pr. Kr.

Tumor sa zubima

Kostur mlade žene s tumorom jajnika pronađen je u grobnici s više komora na groblju North Desert u Amarni. Djevojka je u trenutku smrti bila stara između 18 i 21 godinu. Pokopana je s rukama postavljenima iznad zdjelice i zamotana na način koji je uobičajen za druga lokalna groblja u Amarni.

S druge strane, na njenom tijelu je bilo više nakita nego na drugim tijelima pokopanim u blizini. Unutar njezine zdjelične kosti nađen je još jedan neobičan dodatak – tumor sa zubima. Teratomi su rijetke vrste tumora zametnih stanica koji su obično benigni, iako mogu uzrokovati simptome poput bolova u trbuhu ili neplodnost.

Radi se o vrlo rijetkom nalazu na području arheologije. Zapravo, ovo je tek peti slučaj te vrste i jedini iz Egipta. Tumor je nekoliko stoljeća stariji od ostalih drevnih teratoma koje su prethodno otkrili arheolozi u Španjolskoj, Francuskoj, Peruu i Portugalu, piše Science Alert.

Poseban prsten

Kada je Wetzel ugledala zub, mislila je da nema ništa uz njega. No nakon detaljnijeg pregleda otkriven je još jedan prazan utor na kalcificiranoj masi. Tijekom daljnjeg iskapanja pronađen je drugi zub blizu vrha nožne kosti, još uvijek unutar zdjelične šupljine. Savršeno se uklapao u prazan utor te arheolozi smatraju da je i on bio dio tumora, s time da se odvojio tijekom raspadanja tijela.

foto: u tijelu drevne egipćanke pronađen čudan tumor sa zubima

Djevojka je imala zlatni prsten na lijevoj ruci koji se nalazio blizu tumora. Na prstenu je bio prikaz Besa, staroegipatskog božanstva povezanog s plodnošću i zaštitom. Arheolozi smatraju da je djevojka možda s razlogom nosila baš taj prsten, kako bi joj “pomogao” pri boli ili neplodnosti.

Istraživanje naziva A mature ovarian teratoma from New Kingdom Amarna, Egypt objavljeno je u časopisu International Journal of Paleopathology.

(24sata.info)

24sata.info

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU