9 C
Sarajevo
Četvrtak, 23 rujna, 2021

Francuska ambasada podržat će pet projekata civilnog društva

Francuska ambasada u Bosni i Hercegeovini odabrala je, u okviru poziva za projekte civilnog društva, pet udruženja koji će potpisati sporazum o partnerstvu s ambasadom, a njihove projekte će finansirati Francuska.

To su udruženja Natura (Ilidža), Omladinski komunikativni centar (Banja Luka), EKO ZH (Široki Brijeg), Centar za ekologiju i energiju (Tuzla) i Nešto Više (Sarajevo). Tih pet udruženja odabrani su među njih 85.

– Tri projekta će doprinijeti zaštititi okoliša, dok dva projekta podržavaju socijalno poduzetništvo – navodi se.

Projekt ‘Voda za sve!’ Centra za ekologiju i energiju (Tuzla) omogućit će analizu zakonodavstva, vezanog za upravljanje vodom i kontrolu zagađenja, zahvaljujući učestvovanju volontera.  Nešto Više (Sarajevo) organizirat će, u okviru svoje inicijative “Zelena ekonomija za zdravo okruženje”, susrete aktera iz oblasti zelene ekonomije, teoretske i praktične edukacije, kao i medijsku kampanju. Natura (Ilidža), s  projektom “Budimo okolišno pametniji”, namjerava napraviti web aplikaciju, nakon on line anketiranja 2.500 mladih.

Omladinski komunikativni centar namjerava osnovati “Banja Luka Garage”, hub socijalnih inovacija, koji će okupiti mlade poduzetnike i olakšati njihovu saradnju u Bosni i Hercegovini i s partnerima iz susjednih država. Projekt EKO ZH (Široki Brijeg) “Mlade pčelarke i ruralni razvoj” ima za cilj da educira, školuje i opremi mlade nezaposlene žene za bavljenje pčelarstvom.

– Strategija za saradnju Francuske ambasade prati politički napredak Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji i nastavlja pravcima zadatim na samitima zapadnog Balkana u Parizu, Trstu i Londonu – saopćeno je iz Francuske ambasade u BiH.

- Oglašavanje - francuska ambasada podržat će pet projekata civilnog društva

(FENA)


2 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
2 Komentari
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima