Francuska suočena sa velikim zastojima i uličnim protestima

Francuska se u utorak suočava s uličnim protestima i velikim poremećajima, jer transportni radnici i osoblje rafinerije počinju štrajkovati zbog plana Emmanuela Macrona da podigne starosnu granicu za penzionisanje na 64 godine.

Šesti put od početka godine, sindikati su proglasili Dan štrajkova i demonstracija širom zemlje, s ciljem da se ponovi veliki odaziv viđen na prvom velikom protestu, 19. januara, kada je više od milion ljudi marširalo protiv reforme penzionog sistema.

Očekuje se da će poremećaj biti veći i trajati duže jer su željeznički sindikati pozivali na neprekidne štrajkove, koji bi mogli uticati na sve nacionalne vozove, kao i na međunarodni transport, uključujući Eurostar. Lokalni gradski autobusi i vozovi podzemne željeznice u velikim gradovima također će biti pogođeni. Do 30% letova je otkazano u utorak i srijedu zbog štrajka kontrolora letenja. Drumski prevoznici bi mogli da uspore i blokiraju rute do većih gradova. Dostava u supermarkete i preduzeća vjerovatno će biti poremećena.

„Ideja je da se Francuska dovede u zastoj“, rekao je Fabrice Michaud, iz ogranka željezničara CGT sindikata.

Ministar saobraćaja Clément Beaune rekao je za TV stanicu France 3 da će to biti “jedan od najtežih” štrajkačkih dana za putnike od početka protesta. Neki studenti, uključujući Univerzitet Rennes 2 u Bretanji, počeli su blokirati fakultete u ponedjeljak navečer. Zatvaranje škola očekuje se u utorak jer pojedini učitelji i profesori u osnovnim i srednjim školama stupaju u jednodnevni štrajk. Skupljanje otpada bi također moglo biti poremećeno u nekoliko gradova jer radnici štrajkuju.

U francuskom senatu raspravlja se o Macronovim prijedlozima za povećanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine i povećanje broja godina rada potrebnih za ostvarivanje pune penzije.

Predsjednikova popularnost je ozbiljno narušena na domaćem frontu nakon što njegova centristička grupacija nije uspjela da osvoji apsolutnu većinu na parlamentarnim izborima prošlog juna usljed dobitaka krajnje desnice i radikalne ljevice.

Bez većine, vlada se mora osloniti na desničarske Les Républicains da podrže promjene penzionog sistema, ali njihovi senatori i zastupnici vrše pritisak na izmjene. Predviđa se da će razgovori biti okončani do kraja marta. Očekuje se da će odbor sastavljen od zastupnika iz oba doma parlamenta tražiti potencijalni dogovor o zajedničkoj verziji teksta, koji bi na kraju bio predstavljen na usvajanje u nacionalnoj skupštini, a potom i Senatu. Ali tenzije u pogledu nivoa podrške, ostaju.

Vlada je odlučna da nastavi sa promjenama, a njen glasnogovornik je rekao da se zemlja suočava sa hitnijim pitanjima od štrajkova, poput krize troškova života.

Anketa Ifpoa za nedjeljni list Le Journal de Dimanche pokazala je da samo 32% Francuza podržava Macronove promjene penzija. Laurent Berger, čelnik umjerenog sindikata CFDT-a, kritizirao je Macrona što se nije sastao sa sindikalnim liderima. Rekao je da predsjednik mora slušati francuski narod. “Ne može šutjeti kao u protekla dva mjeseca”, rekao je Berger.

federalna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU