5 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 29 studenoga, 2021
Još

  General Wolters: NATO se raduje mogućnostima za produbljivanje saradnje s BiH

  ()

  Vrhovni komandant Savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) general Tod D. Wolters izjavio je danas u Sarajevu kako se NATO i komanda na čijem je čelu raduju mogućnostima za daljnje intenziviranje i produbljivanje vojne saradnje s Bosnom i Hercegovinom.

  General Wolters, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, nakon susreta s najvišim dužnosnicima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH (OSBiH) istaknuo je kako je u 2019. godini realizirano dosta zajedničkih aktivnosti.

  Izrazio je zadovoljstvo ostvarenim stepenom saradnje, kao i planskim aktivnostima koje slijede u narednoj, 2020. godini, potcrtavajući spremnost za ulaganje nove energije u saradnju s OSBiH.

  General Wolters pohvalio je angažman OSBiH u sklopu mirovnih operacija, a posebno u operaciji u Afganistanu, gdje se trenutno nalazi više od 60 pripadnika OS.

  Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš je kazala kako je razgovarno o intenziviranju saradnje BiH, Ministarstva odbrane i NATO-a, uključujući i nove vidove saradnje, kao i zakonske obaveze koje ima MOBiH, a koje se tiču sudjelovanja u mirovnim misijama i drugih pitanja značajnih za odbrambeni sektor BiH.

  Sagovornici su razmijenili mišljenje o različitim sigurnosnim pitanjima i modalitetima pomoći Bosni i Hercegovini i Ministarstvu odbrane, a sve radi daljnjeg jačanja sigurnosti i stabilnosti u regionu jugoistočne Evrope.

  Pendeš je razgovore ocijenila sadržajnim i konstruktivnim, izražavajući zahvalnost generalu Woltersu za posjetu Bosni i Hercegovini i Ministarstvu odbrane, već na početku novoga mandata.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO