„GLAVA NE BOLI SAMO ZBOG VREMENA“ Infarkt i moždani udar sve češća pojava kod mladih

Noćas su u troje mladih pacijenata primljeni na odjelenje zbog infarkta miokarda, izjavila je doktorka Stefanović, navodeći da je sve više mladih koji imaju infarkt i moždani udar.

– Pitanje je da li su oni negirali simptome ili nisu ni razmišljali o njima. Međutim, granica za infarkt, za moždani udar se sve više spušta i prosto da ne vjerujete kod koliko mladih ljudi se to dešava. Razloga ima puno, ali ono o čemu mi treba da razmišljamo jesu faktori rizika – objašnjava dr Stefanović.

Naglašava da je jako važno ići na redovne sistematske preglede.

„UČILA SAM PONOVO DA GOVORIM“ Tamara (21) mislila da je samo promukla dok nisu otkrili da ima tumore glasnih žica

– Morate provjeravati da li imate hipertenziju, morate ići na sistematske preglede, bar jednom godišnje, šećer da se drži pod kontrolom. Masne materije u krvi takođe da budu u redu i da se na vrijeme preduzmu svi oni koraci preventivni da ne bi došlo do akutnog koronarnog sindroma – objašnjava dr Ivana Stefanović.

Mlad čovjek od 30-35 godina mora da obrati pažnju na iduće simptome:

– Od glavobolje preko bola u grudima, ali pritisak treba mjeriti bar jednom mjesečno – naglašava doktorka.

Dakle, i u tim godinama, kaže, treba da provjerite da li je vaš pritisak stalno u redu, bez obzira što vježbate, bez obzira što vodite neki zdrav način života.

ČUDESNA BILJKA Jagorčevina – vjesnik proljeća koji čuva pluća

– Koronarna bolest je multifaktorijalna. Možete imati lošu genetiku, a da radite sve što je dobro, pa opet morate provjeravati svoje zdravlje. Možete imati dobru genetiku pa vam to omogućava da duže rabite svoj organizam i radite sve pogrešno. Pitanje je kad će se u kom trenutku nešto razviti – upozorava doktorka Stefanović.

“Ne boli glava samo zbog vremena…”

Ona ističe da bar jednom godišnje treba ići na sistematski pregled, uraditi krvnu sliku i biohemiju i bar jednom mjesečno izmjeriti pritisak.

OBRATITE PAŽNJU Kardiolog otkrio 5 simptoma koji mogu ukazivati na mini srčani udar

– Kada vas zaboli glava da ne kažete to je samo zbog vremena ili je samo zbog toga što sam se iznervirao, nego jednostavno da vam to bude navika da provjerite neke stvari, ne treba toga da se plašite – kaže dr Stefanović i naglašava:

– Tako ćemo na vrijeme otkriti neku bolest, a čim je na vrijeme otkrijemo, mnogo bolje je liječenje – naglašava doktorka, prenosi Blic.

BONUS VIDEO:

„GLAVA NE BOLI SAMO ZBOG VREMENA“ Infarkt i moždani udar sve češća pojava kod mladih appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU