Godinama radio kao lažni hirurg : Nanio ogromnu štetu pacijentima i zdravstvu

Britanski zdravstveni sustav nalazi se u dubokoj krizi, ali nitko nije mogao niti pretpostaviti da je moguće da pomahnitali kirurg punih četrnaest godina drži skalpel i za to vrijeme operira više od tisuću žena, nerijetko bez opravdanog medicinskog razloga, pokazala je trogodišnja istraga nezavisnog nacionalnog povjerenstva koje je vodio Graham James, nekadašnji anglikanski biskup grada Norwicha.

Kirurg se zove Ian Paterson, a ordinirao je po javnim bolnicama koje su dio državnog zdravstvenog sustava (National Health System, NHS), ali i u privatnim klinikama. Diplomirao je 1981., a kako bolnicama nedostaju kirurzi, 1997. se prijavio i dobio posao, iako su njegovi dotadašnji kolege upozorili nadležne da on ne zna operirati. Sve to mogao je činiti jer u britanskom zdravstvu, koje je opisano kao “disfunkcionalni sustav”, vlada “kultura ignoriranja i groznog sljepila za probleme”, kako piše u netom objavljenim zaključcima Jamesove komisije koja je pozvala britansku vladu, šefove NHS-a i vlasnike privatnih bolnica da hitno uvedu mjere koje bi spriječile slične slučajeve i ugrožavanje života pacijenata u Velikoj Britaniji.


Rezultati istrage izazvali su šok u britanskoj javnosti jer pokazuju u kakvim se problemima nalazi tamošnji zdravstveni sustav. U takvom je sustavu Ian Paterson između 1997. i 2011. godine uspješno glumio kirurga. U tom je razdoblju pregledao 11.000 pacijenata, operirao njih više od tisuću, u velikoj većini žene, te pritom nanio nepopravljive ozljede kod devet pacijentica i jednog pacijenta. Dijagnoze koje je iznosio uglavnom su bile neutemeljene, baš kao i Patersonovi prijedlozi da ih treba operirati. Pritom je “izumio” vlastiti način operacija – tvrdio je da potpuno odstranjenje dojke negativno psihološki utječe na žene, pa je smislio vlastitu tehniku kojom bi odstranio samo dio dojke. Ali – kako se poslije pokazalo – takva tehnika se nigdje ne koristi, a rak bi se nerijetko vratio.
Svjedoci
Istraga je pokazala da je Paterson pregledao 6617 pacijenata u privatnim bolnicama Spire Parkway Hospital i Spire Little Aston, kao i velik broj osoba u nekima od najboljih javnih bolnica u West Midlandsu. Iako su još 2003. godine pojedini liječnici počeli upozoravati na Patersona, zahvaljujući nesposobnom sustavu on je nastavio raditi idućih osam godina.

Naposljetku je otkriven, a 2017. osuđen na dvadeset godina u zatvoru, nakon što je ispitano više od 150 svjedoka. Neke priče su užasne. Frances Perks, čija su majka i sestra umrle od posljedica raka dojke, Paterson je uvjerio da pristane na mastektomiju jer je uočio izrasline na dojci. Poslije se pokazalo da se radilo o benignim čvorićima i maloj opasnosti od obolijevanja, no već je bilo prekasno. Ne iznenađuje da je Frances Perks na suđenju izjavila kako joj je lažni kirurg upropastio život i poručila “želim da i on pati”. Drugi svjedoci su Patersona opisali kao čudovište i usporedili ga s Haroldom Shipmanom, liječnikom koji je, prije nego što se otkrilo, ubio 250 starijih bolesnika, kojima je ubrizgavao smrtonosne doze morfija. Najprije je osuđen na 15 godina, da bi poslije kazna bila povećana na dvadeset.


Naime, radilo se o skandalu takvih razmjera da su vlasti Ujedinjenog Kraljevstva, pod javnim pritiskom, morale osnovati komisiju koja će pročešljati zdravstveni sustav i objasniti kako je takvo što moguće u jednoj od najrazvijenijih država svijeta. Povjerenstvo je otkrilo da su Patersonovi pacijenti bili žrtve lažnog kirurga, onda i bolnica u kojima je radio, a potom i zdravstvenog sustava. “Liječnici, bolnice i institucije, koji trebaju brinuti o sigurnosti pacijenata, to nisu radili”, jedan je od zaključaka. Usto se Patersonove žrtve ohrabruje da tuže zdravstvene ustanove u kojima ih je “liječio” kvazikirurg.

Povjerenstvo također predlaže da NHS prestane slati pacijente privatnim klinikama prije nego što tamo izvrše unutarnje promjene kako bi se izbjegli slični slučajevi. Privatne bolnice na web stranicama moraju objaviti popise liječnika i kirurga te precizne opise terapija koje predlažu za svaku bolest i zdravstveno stanje.

Iako je suđenje okončano prije tri godine, biskup Graham James je priznao kako još uvijek nisu uspjeli detektirati točan broj operacija koje je obavio Paterson, “ali sigurno ih je puno više od tisuću”.


Financije
Stručnjaci su utvrdili da im je Melin ubrizgavao proizvod sličan želatini koji može izazvati jake alergijske reakcije. Nuspojave koje su pretrpjele liječnici su okarakterizirali kao potencijalno smrtonosne. Melinu se sudilo za nanošenje teških tjelesnih ozljeda i lažno predstavljanje, a tijekom procesa se otkrilo kako je pacijentima tvrdio da ima liječničku diplomu, ali Udruga liječnika nikad nije za njega čula niti ga je primila u svoje članstvo.

Ima toga i drugdje, također u razvijenoj Europi. Sličan slučaj dogodio se 2008. kada se saznalo da je jedan njemački bankar, kojem se dosadilo baviti financijama, krivotvorio sveučilišnu diplomu kako bi ostvario svoj san i postao kirurg. Istraga je pokazala kako je s krivotvorenom diplomom s prestižnog britanskog sveučilišta Oxford pronašao posao u bavarskoj sveučilišnoj klinici Erlangen. U kliniku je primljen kao stažist te je sudjelovao u 190 operacija, uključujući 17 operacija organa, a prema riječima glasnogovornika klinike, nitko ne bi posumnjao u njega da nisu dobili anonimnu dojavu. Lažni je liječnik ipak otkriven i osuđen na trogodišnju kaznu zatvora.

Jutarnji.hr

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU