Grad Zenica – Osigurano 84.000 KM za mlade koji pokreću prvi biznis

U Gradskoj upravi Zenice upriličeno je potpisivanje ugovora s korisnicima kojima su odobrena bespovratna podsticajna sredstva za pokretanje start up-a.

Radi se o jednoj od mjera podrške mladim početnicima za započinjanje biznisa iz Programa mjera za unapređenje privrede za 2019. godinu na području Grada Zenica.

Sredstva u iznosu od 84.000 KM dodijeljena su na osnovu javnog poziva koji je raspisao Grad Zenica, a namijenjena su za nabavku osnovnih sredstava i subvencionisanje poreza i doprinosa.

Maksimalan iznos podsticaja za osnivanje obrta je 3.000 KM odnosno za osnivanje privrednog društva 5.000 KM.

Pravo učešća imali su obrti i pravne osobe osnovane u gradu Zenica nakon 01.01.2019. godine, kao i osobe koje su planirale osnovati svoju start up firmu nakon objave javnog poziva.

Bespovratna podsticajna sredstva dobilo je 24 mladih, od čega šest korisnika za osnivanje preduzeća i 18 korisnika za osnivanje obrta.

– U posljednje dvije i pol godine Gradska uprava sa mnom na čelu čini sve da oživimo ovaj grad u svakom segmentu. Podstičemo razne oblasti poljoprivredu, sport, ali najvažnije je ono što vi danas počinjete. Zenica je dugo vremena bila radnički grad i nedostajao je poduzetnički duh. Podrška vama je samo jedna od mjera koje poduzima Gradska uprava. Moja je želja da Zenica bude grad koji je najprivlačniji za investiranje – istakao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Gradonačelnik Kasumović je dodao da je Gradska uprava spremna pomoći mladim poduzetnicima i kada se radi o drugim pitanjima koja su u njenoj nadležnosti, saopćeno je iz Gradske uprave Zenice.

(FENA) M.B.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU