U kampu Miral: Virusom korona zaraženo 135 migranata

u kampu miral: virusom korona zaraženo 135 migranata
Arhiv

Najmanje 135 migranata smještenih u kampu Miral kod Velike Kladuše zaraženo je virusom korona, potvrđeno je za Istragu iz više izvora.

“Tačno je da imamo preko stotinu zaraženih u Miralu. Oni su razdvojeni od ostalih migranata. Smješteni su u dvije prostorije i jednom šatoru. Za sada nema nikoga sa težim simptomima. No, imao problem sa nedscipliniranošću zaražeih osoba i to predstavlja opasnost od širenja zaraze”, kazao je direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić.

U MUP-u Unsko-sanskog kantona su nam rekli da su poznati sa trenutnim stanjem te da pokušavaju iznaći rješenje. Vjerovatno će u narednim danima kamp Miral biti blokiran.

Inače, prema informacijama Istrage, najmanje 200 mgiranata koji se nalaze na području USK-a je zaraženo virusom korona. Većina ih je, kako smo naveli, u kampu Miral u kojem je, ovisno od dana, ukupno smješteno između 600 i 800 migranata.

Već dugo međunarodni humanitarni aktivisti upozoravali na loše uslove u kampu Miral koji se nalazi nadomak Velike Kladuše i bilo je pitanje dana kada će se pojaviti i proširiti zarazna bolest. U junu 2019. godine u ovom kampu je, zbog korištenja rešoa, izbio požar u kojem je povrijeđeno najmanje 30 migranata, a izgorjele su prostorije s 247 kreveta namijenjenih ovoj populaciji.

(Vijesti.ba / Istraga.ba)Izvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU