Grizete usnu, a da toga niste ni svjesni? U četiri slučaja to može biti znak ozbiljnih bolesti

Iako spada u loše navike grickanje usne je u većini slučajeva bezopasno.

Ova, često nesvjesna radnja, međutim, može da bude i signal da postoje određeni zdravstveni problemi.

Ako primijetite da grizete usne češće nego obično, nije na odmet da provjerite da li iza ove navike postoji zdravstveni problem.

Stručnjaci su ukazali da postoje četiri bolesti koje se mogu povezati sa grickanjem usana.

Artritis

Grickanje usana može da se javi usljed poremećaja viličnog (temporomandibularnog) zgloba. Jedan od tih poremećaja je artritis vilice. Kod ovog dijela lica može da dođe do promjene oblika, upale, problema sa normalnim otvaranjem i zatvaranjem.

Ako, osim što grickate usne, primijetite tupi bol kada pomjerate vilicu, osjetite njeno ograničenje, kao i glavobolju ili zubobolju, velika je vjerovatnoća da imate i artritis vilice.

Škripanje zubima

Bruksizam, odnosno škripanje zubima takođe može da doprinese deformitetu vilice što dovodi do nenamjernog grickanja usana. Osobe koje pate od bruksizma često nesvesno stiskaju vilicu noću ili tokom sna, često zbog uzbuđenja, ili kada su pod stresom. Još jedan simptom ovog oboljenja je i glavobolja.

Malokluzija

Ovo oboljenje se još zove i pogrešno postavljena vilica. Doktori objašnjavaju da ako vilica nije u pravilno “postavljena”, osoba će često gristi usnu. To se dešava, na primjer, kada gornja i donja vilica nisu iste veličine ili postoji višak zuba, ili pak nedostaju ili su nepravilnog oblika.

Anksioznost ili depresija

Osobe koje često grizu usne ne tako rijetko pate od anksioznosti ili depresije

Grizete usnu, a da toga niste ni svjesni? U četiri slučaja to može biti znak ozbiljnih bolesti appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU