Gume bez zraka konačno stižu 2024. godine

Suvremena tehnologija je u naše živote uvrstila telefone koji mogu preživjeti padove i vodu, satove koji mogu nesmetano nastaviti raditi čak i nakon mehaničkih oštećenja, savitljive ekrane koje možemo preklopiti bez lomljenja, ali i dalje najobičniji čavao može nas dovesti u veliku nepriliku ako se nađe u gumi našeg automobila.

Michelin je jedna od nekoliko tvrtki koje se bave razvojem guma bez zraka, no njihova praktična implementacija na tržištu se do nedavno činila veoma daleka. Ipak, sada tvrtka najavljuje da će do 2024. godine ponuditi gume bez zraka.

Riječ je o gumama koje su ojačane staklenim vlaknima čime se dobiva jači gazni sloj i čime se eliminira potreba za tlakom zraka. Gume su praktički prozirne i može se gledati kroz njih, piše CNET.

Prednosti su mnogobrojne, od toga da čavli više ne predstavljaju prijetnju do toga da rezovi na bočnim stranama guma koji su čest problem, s ovakvim gumama postaju prošlost. Uz to, nema više potrebe za provjeravanjem napuhanosti guma, nema potrebe za rezervnim gumama, dizalicama i sličnom opremom.

Osim toga, Michelin Uptis gume su i “zelene gume” jer će njihova upotreba smanjiti potrebu za proizvodnjom tradicionalnog modela guma. Procjenjuje se da će nova vrsta gume smanjiti potrebu za klasičnim gumama za najmanje 200 milijuna godišnje.

Unatoč svim ovim prednostima, postoji još mnogo informacija koje tek treba otkriti. Koliko će koštati nove gume? Kako će utjecati na sigurnost prometa? Kako će utjecati na iskustvo vožnje? Koliko će težiti? Koliko su bučne i još mnogo drugih pitanja.

Bilo kako bilo, radi se o značajnom napretku ako uzmemo u obzir da klasične gume datiraju još iz vremena motora s unutarnjim sagorijevanjem.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU