8.8 C
Sarajevo
Četvrtak, 21 listopada, 2021

Guterres: Tragično je što još nemamo rješenje za Palestinu i Izrael

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izjavio je da i dalje snažno podržava dvodržavno rješenje kako bi se riješilo izraelsko-palestinsko pitanje.

– Ponovo želim naglasiti važnost nastavka mirovnih napora kako bi se ostvarila vizija dvije države, Izraela i Palestine, koje će živjeti jedna pored druge u miru i sigurnosti – rekao je Guterres u obraćanju na sastanku Organizacije UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) u New Yorku, javlja agencija Anadolija.

Podsjetio je da UNRWA skoro 70 godina obavlja svoje zadatke kako bi pomogli palestinskim izbjeglicama dok se ne postigne pravedno i trajno rješenje na tom području.

– Ali, tragično je što još uvijek nismo postigli političko rješenje koje bi se zadovoljile potrebe i težnje Palestinaca i Izraelaca – kazao je Guterres.

Istakao je da su do sada milioni palestinske djece imali koristi od obrazovnih ustanova koje finansira UNRWA te je apelovao na međunarodnu zajednicu da brzo reaguje i osigura finansijsku pomoć za ovu organizaciju UN-a kako bi nesmetano mogla nastaviti sa svojim aktivnostima.

(FENA)


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima