Hasanović za TVSA: Onkološkim pacijentima je dovoljna jedna uputnica

Enis Hasanović, ministar zdravstva KS uveo je redovne radne sastanke svakog drugog ponedjeljka sa direktorima zdravstvenih ustanova, uključujući KCUS i Opću bolnicu, kako bi detektovali probleme u sistemu i rješavali ih. Zanimalo nas je šta je pacijentima olakšano. Kaže da su uspjeli nekoliko administrativnih procedura skratiti, posebno za onkološke pacijente kojima je danas potrebna samo jedna uputnica i to onlajn.

Svaki drugi ponedjeljak sastaju se direktori KCUS-a, Opće bolnice i Domova zdravlja KS, na kojem su formirane dvije radne grupe, od pomoćnika direktora do pomoćnika ministara, koji bi se trebali skoro svakodnevno sastajati, i dnevno rješavati probleme. Druga grupa će predlagati modele rješavanja Puta pacijenta.

-Sistem već funkcioniše, implementira se za onkološki tretman je dovoljna jedna uputnica, nakon što su pacijenti govorili da su trebali i po dvadesetak uputnica iz domova zdravlja, trenutno se vadi online, i jedna je sasvim dovoljna, pojašnjava Hasanović.

Ono što nisam znao, kao ministar sam saznao da jedan pacijent ukoliko leži na ortopediji i treba na plućno ili drugo odjeljenje biti premješten, da mu opet treba nova uputnica iz Doma zdravlja. Iako je u istoj instituciji, nisam znao za to, i niko nije baš objasnio zašto se to tako radi, s tim da toga nema više. To smo ukinuli.

Pogledajte kompletan razgovor

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU