I malo veći broj upisanih od prošlogodišnjeg bit će uspjeh

U skladu s Akademskim kalendarom Univerzitet u Sarajevu (UNSA) raspisao je Konkurs za upis studenata u akademskoj 2019./2020. godini koji omogućava upis 6.457 studenata na prvi ciklus i integrirani studij, 4.158 studenata na drugi ciklus studija, 170 kandidata na stručni studij, te 114 kandidata na specijalistički studij – na više od 500 studijskih programa.

Piše: Sanda Hrkić

Prorektorica za nastavu i studentska pitanja UNSA prof. dr. Aida Hodžić kazala je Feni da će, u situaciji demografskog pada i migracija stanovništva, broj upisanih i za malo veći od prošlogodišnjeg zapravo biti uspjeh.

– Po mom sudu, što pokazuje i statistika, imamo demografski pad. Neki podaci pokazuju da je samo u 2013. i 2014., i u odnosu na npr. prošlu godinu, oko dvadeset posto manje srednjoškolaca u BiH – kazala je.

Profesorica Hodžić kao razlog ističe i migracije cijelih porodica iz BiH, posebno mladih ljudi.

– Mnogo država želi te mlade ljude, koji žele nastaviti školovanje u inozemstvu. Nude im i stipendije, što im je dobra prilika da se educiraju ali i pronađu zaposlenje – naglasila je.

Podsjetila je da sarajevski Univerzitet, zahvaljujući resursima, ima dosta upisnih mjesta, ali i dodaje da ‘ako nema studenata ne možemo pričati samo o popunjenosti kapaciteta, nego o apsolutnim brojevima’.

Profesorica Hodžić naglašava da je i ovogodišnji plan upisa kreiran u suradnji s tržištem rada te podsjeća na skup koji su organizirali zajedno s predstavnicima srednjih škola, resornog ministarstva, Udruženja poslodavaca, Službe za zapošljavanje i Privredne komore KS.

Pojašnjava da su resorno kantonalno ministarstvo i Vlada KS podržali upisne kvote UNSA koje su i ove godine u standardnim okvirima, a predložene su na osnovu raspoloživih prije svega ljudskih ali i materijalnih i prostornih resursa, opreme, interesa za studij i tržišta rada.

Konkurs je otvoren 7. juna. Za prvi ciklus i integrirani studij, te stručni i specijalistički studij predviđena su dva prijavna roka (do 5. jula i od 26. augusta do 13. septembra). Za drugi ciklus studija predviđen je prijavni rok od 7. juna do 28. septembra.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU