HRANA KOJA IZAZIVA DEHIDRACIJU Ove namirnice nemojte jesti na plaži

Dosta ljudi koji cijeli dan riješe da provedu na plažu sa sobom ponesu hranu. Najčešće se u torbi u tom slučaju nađu sendviči, neke hladne obrok salate i slično, ali nutricionistkinja Kirsten Hikman ističe da nisu baš sve namirnice prikladne za obrok pored mora.

Najgora hrana koju možete da ponesete na plažu je ona koja dehidrira.

„Ako veći dio dana provodite na vrućini, pod suncem, posljednja stvar koju želite su namirnice koje dovode do dehidracije“, kaže ona, a zatim otkriva koje namirnice su po njenom mišljenju najgore za nošenje na plažu.

Suhomesnati proizvodi

Ove namirnice su poznate po tome što sadrže dosta natrijuma, zbog toga nutricionistkinja savjetuje da ih izbjegavate danima kada provodite dosta vremena na suncu. Umjesto toga, njen predlog je sendvič sa povrćem koje hidrira organizam, a možete dodati i malo humusa, kako biste unijeli i nešto proteina.

Slane grickalice

Uživanje je pojesti neku grickalicu na plaži, pored vode, ali recimo da čips i slični proizvodi nisu najbolji izbor, opet zbog visokog sadržaja soli koji vodi do dehidratacije. Nutricionistkinja Kirsten kaže da je bolje ponijeti voće ili isječeno svježe povrće, koje možete čak i da umočite u malo humusa.

Pržena hrana

Nimalo iznenađujuće – pržena hrana ima veoma visok sadržaj soli, što pogoršava dehidraciju. Osim toga, poslije prženog obroka će vam energija znatno pasti, dodaje nutricionistkinja, pa je vrlo vjerovatno da ćete na plaži biti pospani i ne baš sjajno raspoloženi.

Slatki napici

Slično kao i so, hrana i napici koji imaju visok sadržaj šećera takođe imaju dehidrirajući efekat na vaše tijelo. Kada unesete šećer, tijelo koristi više vode da ga metaboliše, pa ćete češće morati i da mokrite, prenosi novi.ba.

Pored toga, ako umjesto vode pijete zaslađene napitke, nivo šećera u krvi će brzo porasti, a zatim brzo i pasti, pa ćete biti iscrpljeni tokom dana. Najbolja opcija su zato voda, ali i nezaslađeni hladni čajevi.

Vrući obroci

Ovdje se ne radi toliko o zdravlju, već prosto, ako na plažu donesete obrok koji je vruć, do trenutka kada ga jedete će vjerovatno biti mlak i ne naročito ukusan. Hladne namirnice duže mogu da stoje i svakako će vam više prijati, pa je predlog nutricionistkinje Kirsten da pored mora uživate u hladnim pasta salatama.

Bonus video

HRANA KOJA IZAZIVA DEHIDRACIJU Ove namirnice nemojte jesti na plaži appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU