I dalje aktivan požar na Visočici

I dalje je aktivan požar u rejonu planine Visočice, kod Konjica, potvrdio je Husein Hodžić, pomoćnik načelnika Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo općine Konjic. 

“Aktivno se radi na gašenju. Tokom dana velikim dijelom uspijeva se lokalizovati požar i sprečava se njegovo širenje. Otežavajuće okolnosti su što se na tom području nalazi materijal pogodan za gorenje, riječ je o borovoj šumi, a ima i mnogo bukove i suhe šume. Već odavno kiša nije padala na tom području i dosta je strm teren”, rekao je Hodžić. 

Kako je kazao, ekipe na terenu ulažu maksimalne napore da se požar lokalizuje i stavi pod kontrolu. 

“Požar je aktivan već tri dana. Vrlo je teško zbog dima procijeniti kolika površina je zahvaćena, a i jer se radi o strmom i nepristupačnom terenu. Ali se radi o više hektara zahvaćenog prostora. Vidjet ćemo kako će se razvijati situacija u toku dana. U svakom slučaju maksimalmo se radi na terenu. Koristimo sve ono što imamo na raspolaganju”, pojasnio je Hodžić.

Imaju pomoć uposlenika civilne zaštite i vatrogasaca općine Konjic, a u jutarnjim satima na gašenju je radio i helikopter Oružanih snaga BiH.

federalna.ba/AA

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU