16.6 C
Sarajevo
Subota, 13 kolovoza, 2022

IGK Tužilaštvu BiH: Hitno obraditi prijeve protiv negatora genocida i države BiH

Institut za istraživanje zločina Kanada (IGK), u otvorenom pismu Milanku Kajganiću, glavnom tužiocu, pozvao je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da hitno obradi više od 40 prijava podnesenih protiv negatora genocida i negatora države BiH, saopćeno je.

Institut u saopćenju negoduje što ni godinu od stupanja Zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, kolokvijalno nazvanog ‘Inzkov zakon’ pošto ga je proglasio prethodni visoki predstavnik u BiH, nema nijedne optužnice za negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina utvrđenih pravosnažnim presudama Međunarodnog vojnog suda, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY/MICT) ili Međunarodnog krivičnog suda (ICC) ili, pak, Suda u Bosni i Hercegovini.

Institut tvrdi da više od 40 podnesenih prijava od organizacija i pojedinaca stoji u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. I sam je podnio više prijava, ali nema nikakvu povratnu informaciju.

  U Tuzli jedna osoba zaražena virusom, 70 testirano

Indolentan odnos Tužilaštva smatra nedopustivim i poziva da ove prijave hitno i prioritetno obradi te ukoliko ima osnovane sumnje, podigne optužnice.

Za IGK, procesuiranje negatora genocida ima isti prioritet kao i krivični progon zločinaca, naglašeno je u saopćenju. 

IGK je podnio više prijava protiv Mliorada Dodika, Željke Cvijnović te izvjestioca Radio-televizije Republike Srpske Danijela Simića i Marka Ivasa iz novinske agencije Tanjug.

O svakoj prijavi je Institut upoznao premijera Kanade Justina Trudeaua, organizacije i zajednice koje se bave zaštitom ljudskih prava i slobda te druge pojedince, organizacije, institute i zajednice.

Jedna od najvažnijih misija Instituta za istraživanje genocida Kanada je institucionalna borba protiv negiranja da se u Srebrenici dogodio genocid, najveći zločin počinjen u Evropi nakon holokausta..

U tom smislu IGK je inicirao i peticiju putem kanadskog parlamenta tražeći od Vlade Kanade da krivično sankcionira negatore srebreničkog genocida koji žive u toj zemlji, navedeno je u saopćenju.

(FENA) M. B.

       

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Rahela
Rahelahttp://www.tnt.ba
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.
MOŽDA VAS ZANIMA
ANKETA
Da li izlazite na izbore u BiH?
DRUGI UPRAVO ČITAJU