Imat će različita prava… – TNTPortal

Njemačka savezna ministrica pravosuđa Christine Lambrecht je za sastanak savezne i pokrajinskih vlada u ponedjeljak pripremila prijedlog zakonskih promjena koji bi  vakcinisane oslobodio od nekih mjera koje sa sobom donosi borba protiv pandemije poput obaveznog testiranja ili karantina nakon povratka iz inozemstva, piše Deutsche Welle.

„Ako se zaključi kako vakcina ne samo da štiti one koji su ga primili nego i druge, onda se to mora uzeti u obzir kod formiranja mjera koje su na snazi”, rekla je socijaldemokratska ministrica Lambrecht u razgovoru za dnevnik Handelsblatt. Ona je rekla da se „teoretsko pitanje” iznimaka za vakcinisane sada mora pretočiti u konkretno političko djelovanje.

MANJE OPASNI OD NEGATIVNO TESTIRANIH

U jednom dokumentu, koji je prvi objavio dnevnik Bild, se citira jedan zaključak državnog epidemiološkog Instituta Robert Koch u kojem se zaključuje kako vakcinisani protiv koronavirusa posjeduju manji potencijal zaraziti druge od onih koji predoče negativni antigenski test. Zbog toga bi, kako se navodi, trebalo uvesti ublažavanje ili izuzetak od nekih mjera za one koji su vakcinisani, ali i za one koji su preboljeli koronavirus.

Njemački ministar zdravstva iz redova Unije CDU/CSU Jens Spahn, koji je ovu mogućnost najavio već prije nekoliko tjedana, je rekao da se trenutno unutar vlade raspravlja o tome kojih mjera bi vakcinisani mogli biti oslobođeni. Tu se prije svega spominje ukidanje mjera samoizolacije za one koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom ili za one koji se vraćaju iz inozemstva i prisiljeni su na desetodnevni karantin..

OLAKŠANJA KOD PUTOVANJA I ŠOPINGA

Olakšanja bi moglo biti i svugdje tamo gdje se, ovisno o epidemiološkoj situaciji, od mušterija traži negativni koronatest, poput frizera, većih dijelova maloprodaje ili ugostiteljskih objekata jednom kada budu ponovno otvoreni. „Puna zaštita od vakcine bi mogla u potpunosti osloboditi obveze testiranja”, rekao je Spahn.

Prije nekoliko tjedana Spahn je izričito naglasio kako se ne radi o „povlasticama” nego samo povratku temeljnih prava građana koja su privremeno, za vrijeme trajanja pandemije, stavljene izvan snage.

Iznimke za vakcinisane, pri čemu se podrazumijevaju oni koji su primili obje doze vakcine, bi se mogle vrlo brzo, u sklopu upravo promijenjenog zakona o zaštiti građana od zaraza, primijeniti sa savezne razine, naravno uz potvrdu oba parlamentarna doma, Bundestaga i Bundesrata.

MINISTAR PRIVREDE MANJE EUFORIČAN

No ministar privrede Peter Altmaier smanjuje euforiju oko skorašnjih iznimaka za vakcinisane. S obzirom na to da bi se iznimke odnosile samo za one koji su u potpunosti vakcinsiani, prema Altmaieru bi moglo potrajati dok osjetni dio stanovništva uopće dođe do takvih povlastica. „Trenutno je oko 20 posto građana primilo prvu vakcinu. Ne vjerujem da bi iznimaka moglo biti prije lipnja ili srpnja”, rekao je Altmaier u subotu. On je rekao kako političke odluke tu u velikoj mjeri ovise o znanstvenim spoznajama.

Institut Robert Koch je svoj zaključak o tome da vakcinisani ne mogu prenijeti virus donio na temelju ispitivanja osoba koje su u potpunosti vakcinisane i to dvije sedmice nakon primanje druge vakcine, piše Deutsche Welle.

 

TNTPortal

Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU