3.8 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 28 studenoga, 2022

In memoriam – Preminuo vajar Živorad Ciglić Cigla, autor tuzlanske skulpture „Kapitel“

Vajar Živorad Ciglić Cigla preminuo je 17.07.2019 godine u 88. godini života.

Živorad Ciglić rođen je 4. maja 1931. u Skobalju – Lajkovac ( R.Srbija ). Vajarstvo učio u Splitu, a studije završio u Beogradu.

zivorad 2

Izlagao je na više od 70 samostalnih izložbi u Srbiji i inostranstvu.Stvorio je oko 2.000 skulptura u raznim materijalima i nekoliko hiljada crteža, idejnih rešenja, po kojima je realizovao skulpture.Od toga je više od 40 javnih skulptura i spomenika u Srbiji i inostranstvu. Također je pisao i objavljivao prozu.

Radovi mu s nalaze u galerijama i privatnim zbirkama u tridesetak zemalja u svijetu.

Živorad Ciglić je u Bosni  proveo šest godina, radeći po školama i baveći se vajarstvom.

Od toga u Tuzlije živio od 1960 do 1962. godine gdje je radio kao nastavnik likovnog vaspitanja u Osnovnoj školi „Džemal Mandžić“ (danas OŠ „Pazar“).

  1. godine na prijedlog Dragiše Trifkovića, Živorad Ciglić je izvajao skulpturu „Kapitel“.

Skulptura „Kapitel ili Stara tuzla“ nalazi se na Slanoj Banji, a čine je četiri plohe od kojih svaka predstavlja jedan period u historijskom razvoju Tuzlea vezani su za eksploataciju soli (prahistorija, rimsko doba, srednji vijek i osmanski period).

zivorad 3

Tokom rada na dokumentarnom filmu „Tu pored nas“ koji govori o kulturno – historijskom naslijeđu Tuzle , njegovom nastajanju i propadanju, kao i o nepoznatim detaljima nastajanja poznatih umjetničkih dijela koji krase ovaj grad,jedan od aktera filma je bio i Živorad Ciglić.

  Izgorio krov kuće u Cankarevoj ulici

Obilazeći lokacije na kojima će se snimati  film, Jaganjac Jusuf ( režiser ) i Admir Mehurić ( kamerman ) su primjetili ogromna oštećenja na skulpturi  „Kapitel“. Predočivši fotografije oštećenja skulpture  Cigliću, on je rekao da vjerovatno za godinu, dvije ona više neće ni postojati. Na  molbu ovih entuzijasta da dođe i restaurira je, rado je prihvatio.

Tako, Živorad Ciglić 2017. godine ponovo dolazi u Tuzlu.Nakon 56 godina Ciglić se vraća svojoj „Staroj Tuzli“. Ovaj put da je restaurira.

Vajar Ciglić je u sklopu Tuzla film festivala došao i restaurirao skulpturu, održao svoju, među posljednjim izložbu skulptura u našem gradu i dao Prijedlog za očuvanje „Kapitela“ od budućeg propadanja.

Film „Tu pored nas“ uskoro ćete moći pogledati na nekim bosanskohercegovačkim TV stanicama.

Tekst napisao: Jusuf Jaganjac, autor filma ” Tu pored nas ”

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU