15 C
Sarajevo
Nedjelja, 26 rujna, 2021

Inicijativa Klima Bez Dima obilježava svjetski dan bez duhanskog dima glasnom šetnjom na ulicama Sarajeva. 

Pod motom Ne vidite nas od dima, zato počujte glas nepušača, 31.05.2019. inicijativa Klima bez dima, u saradnji sa sarajevskim srednjoškolcima, sportskim klubovima, udruženjima studenata, roditelja i građanima, a uz podršku Ministarstva zdravlja FBiH i Zavoda za javno zdravlje FBiH, organizuje Glasnu šetnju .

Očekuje se dolazak više od 200 srednjoškolaca, uzrasta od 16 do 18 godina koji predstavljaju najranjiviju kategoriju onih koji mogu postati žrtve duhanske industrije. Zajedno sa svojim profesorima, roditeljima, ali i svim zagovornicima zdravog načina života, prošetaće se centrom glavnog grada noseći poruke i transparente kojima iskazuju svoje zahtjeve za strožije kontrole u oblasti upotrebe duhana i dunanskih proizvoda u BiH.

Atmosferu će upotpuniti i nastup Sarajevo Drum Orchestra koji će biti na čelu kolone, dajući svoj glas nepušačima o čijim pravima se vrlo malo u javnosti govori.

Svjetski dan bez duhanskog dima je i prilika da i građani daju svoj doprinos kreiranju boljih zakona u ovoj oblasti, tako što će potpisati online peticiju putem linka: bit.ly/ klimabezdima ili na jednom od punktova ispred BBI centra .

Okupljanje učesnika počinje 31.05.2019. na Trgu Oslobo đenja – Alija Izetbegović od 13.30, a planirano je da svi okupljeni u 14h krenu ka BBI centru, gdje će se pridružiti volonterima inicijative i potpisati peticiju za život bez duhanskog dima.

Inicijativa Klima Bez Dima je pokrenuta u sklopu projekta Smanjenja faktora zdravstvenih rizika u BiH kojeg podržava Vlada Švicarske , a implementira Svjetska banka u partnerstvu sa resornim ministarstvima zdravstva , obrazovnim medicinskim ustanovama , sportskim klubovima i drugim lokalnim partnerima .

1 komentar

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Komentar
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima