17.7 C
Sarajevo
Nedjelja, 3 srpnja, 2022

  Sindikat metalaca FBiH organizirao protesnu prvomajsku šetnju

  Sindikat metalaca Federacije BiH danas je u Sarajevu organizirao prvomajsku protestnu šetnju na kojoj je ukazano na šest zahtjeva s ciljem da se doprinese poboljšanju statusa metalaca.

  Okupljanje članova Sindikata započelo je na Trgu Prvog korupsa Armije Republike BiH gdje je položeno cvijeće na spomen obilježje Đure Đakovića.

  – Ovu protestnu prvomajsku šetnju organizirali smo u cilju ukazivanja Vladi Federacije BiH i Udruženju poslodavaca na naše ključne zahtjeve, među kojima tražimo da se hitno i bez odlaganja izvrši usklađivanje naniže plaće s rastom inflacije u skladu s podacima Federalnog zavoda za statistiku. Također, tražimo hitno donošenje zakona o najnižoj plaći u Federaciji čiji bi osnov bio 70 posto prosječne plaće u FBiH bez naknada koje nemaju karakter plaće (topli obrok, naknada za prijevoz, regres…) – izjavio je predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez.

  Treći zahtjev je da se hitno usvoje mjere i radnje na očuvanju hiljade radnih mjesta i ozdravljenju firmi metalske industrije, a naročito Binas d.d., Volkswagen d.o.o. i Zrak d.d..

  – Zahtijevamo i to da se privreda oslobodi nepravedno visokih nameta, to jest opterećenja na platu koje u FBiH iznose oko 70 posto. Potrebno je pokrenuti aktivnosti u vezi usklađivanja odredbi granskog kolektivnog ugovora s troškovima života prouzrokovanih enormnom inflacijom – kazao je Melez.

  U cilju rješavanja trenutne situacije privrednog društva Unis Ginex na sastanku Odbora sindikalne organizacije Ginexa i predsjednika Sindikata metalaca FBiH dogovoreno je da se odmah nakon praznika zatraži sastanak na kojem bi prisustvovali federalni premijer Fadil Novalić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, predsjednik Nadzornog odbora Unis Ginex Sedad Dedić, direktorica Unis Ginexa Munevera Fočo, predstavnici Sindikata metalaca FBIH i Sindikalne organizacije Unis Ginex.

  Članovi Sindikata metalaca FBiH nastavili su protestnu šetnju prema sjedištu Vlade Federacije BiH, gdje su položili cvijeće na spomen-obilježje Emeriku Blumu.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU