Sindikat metalaca FBiH organizirao protesnu prvomajsku šetnju

Sindikat metalaca Federacije BiH danas je u Sarajevu organizirao prvomajsku protestnu šetnju na kojoj je ukazano na šest zahtjeva s ciljem da se doprinese poboljšanju statusa metalaca.

Okupljanje članova Sindikata započelo je na Trgu Prvog korupsa Armije Republike BiH gdje je položeno cvijeće na spomen obilježje Đure Đakovića.

– Ovu protestnu prvomajsku šetnju organizirali smo u cilju ukazivanja Vladi Federacije BiH i Udruženju poslodavaca na naše ključne zahtjeve, među kojima tražimo da se hitno i bez odlaganja izvrši usklađivanje naniže plaće s rastom inflacije u skladu s podacima Federalnog zavoda za statistiku. Također, tražimo hitno donošenje zakona o najnižoj plaći u Federaciji čiji bi osnov bio 70 posto prosječne plaće u FBiH bez naknada koje nemaju karakter plaće (topli obrok, naknada za prijevoz, regres…) – izjavio je predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez.

Treći zahtjev je da se hitno usvoje mjere i radnje na očuvanju hiljade radnih mjesta i ozdravljenju firmi metalske industrije, a naročito Binas d.d., Volkswagen d.o.o. i Zrak d.d..

– Zahtijevamo i to da se privreda oslobodi nepravedno visokih nameta, to jest opterećenja na platu koje u FBiH iznose oko 70 posto. Potrebno je pokrenuti aktivnosti u vezi usklađivanja odredbi granskog kolektivnog ugovora s troškovima života prouzrokovanih enormnom inflacijom – kazao je Melez.

U cilju rješavanja trenutne situacije privrednog društva Unis Ginex na sastanku Odbora sindikalne organizacije Ginexa i predsjednika Sindikata metalaca FBiH dogovoreno je da se odmah nakon praznika zatraži sastanak na kojem bi prisustvovali federalni premijer Fadil Novalić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, predsjednik Nadzornog odbora Unis Ginex Sedad Dedić, direktorica Unis Ginexa Munevera Fočo, predstavnici Sindikata metalaca FBIH i Sindikalne organizacije Unis Ginex.

Članovi Sindikata metalaca FBiH nastavili su protestnu šetnju prema sjedištu Vlade Federacije BiH, gdje su položili cvijeće na spomen-obilježje Emeriku Blumu.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU