Inicijativa za nabavku vakcina i izdavanje COVID-pasoša za vozače u međunarodnom cestovnom prevozu

Imajući u vidu izuzetno težak položaj bosanskohercegovačkih prijevoznika u vrijeme pandemije COVID-19, te nemogućnost države da na vrijeme obezbijedi neophodne vakcine za profesionalne vozače u međunarodnom cestovnom prijevozu, Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine je uz konsultacije sa članovima Udruženja u međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu putnika i članovima Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta VTK BiH, Ministarstvu komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine uputila inicijativu za nabavku vakcina i COVID pasoša za vozače.

Naime, 19. marta 2021. godine u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”, broj 17/21, objavljena je Odluka o prijenosu novčanih sredstava deponovanih na posebnom računu Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine na jedinstveni račun trezora. Radi se o sredstvima Nacionalnog komiteta koja su uplaćivali prijevoznici za finansiranje projekata u transportnom sektoru.

Komora smatra da je transportni sektor od izuzetne važnosti za funkcionisanje privrede, da je istovremeno u značjanoj mjeri pogođen negativnim dejstvom pandemije koronavirusa, te da se dio predmetnih sredstava od Nacionalnog komiteta može i treba upotrijebiti za nabavku vakcina i izdavanje COVID pasoša vozačima u međunarodnom transportu roba i putnika.

Shodno navedenom, Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine očekuje da će Ministarstvo podržati inicijativu i Vijeću ministara BiH predložiti donošenje odluke o upotrebi sredstava Nacionalnog komiteta za nabavku vakcina, čijom realizacijom bi se u što kraćem roku izvršila imunizacija vozača, te osigurao neometan protok ljudi i dobara.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU