Inspektori rada Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo naredili su poslodavcima da dostave dokaz o uvećanju januarske plaće za januar onim radnicima koji su radili za vrijeme praznika.

Riječ je o oko 2.000 radnika zaposlenih kod 28 poslodavaca, odnosno trgovina, kafana, hotela…, koje su inspektori kontrolisali tokom novogodišnjih praznika.

„Konstatirano je da veliki trgovački centri na području Kantona Sarajevo prvog januara nisu radili, pa su kontrole vršene u trgovačkim i ugostiteljskim objektima, uključujući i hotele, veće trgovačke lance i markete“, navode iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Ističu da će, u slučaju da poslodavci ne uvećaju plaće tim radnicima, poduzeti prekršajne mjere koje iznose od 1.000 do 3.000 KM za firme, odnosno od 2.000 do 5.000 KM za odgovorne osobe i poslodavce kao i fizičke osobe.

Najavili su da će kontrole biti nastavljene tokom januara, te naglasili da oštećeni radnici kršenje zakona mogu i naknadno prijaviti tom organu, prenosi radiosarajevo.

Zakon o radu ne zabranjuje rad u vrijeme praznika, već je propisao da radnik ima pravo na povećanu plaću za rad, između ostalog, na dan praznika ili nekog drugog dana za koji je zakonom određeno da se ne radi, u skladu s kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu.

Loading..
ChatBot

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o