IPA državni program za BiH vrijedan više od 175 miliona eura

 Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o IPA 2019 i IPA 2020 državnim programima za Bosnu i Hercegovinu, uz prihvaćene sugestije Ministarstva  finansija  i trezora. Ukupna vrijednost programa je 175.157.410 eura.

Za IPA 2019 državni program radi se o projektima iz oblasti reforme javne uprave i usluga, zemljišne administracije, statistike, pravde, podrške učešću u programima EU, energije, transporta, obrazovanja, zapošljavanja, te generalne podrške procesu evropskih integracija, ukupne vrijednosti 81.657.410 eura. Projekti za IPA 2020 državni program su iz oblasti upravljanja javnim finansijama, podrške parlamentima, sigurnosti, zaštite okoliša, digitalne transformacije malih i srednjih preduzeća, trgovine, intelektualnog vlasništva, obrazovanja, zapošljavanja, socijalne politike, te generalne podrške procesu evropskih integracija, ukupne vrijednosti 93.500.000 eura.

Najviše sredstava u dvogodišnjem periodu trebalo bi biti usmjereno za podršku zapošljavanju i obrazovanju gdje su planirana sredstva u ukupnom iznosu 30,4 miliona eura kako bi se poboljšala socio-ekonomska situacija, obrazovni sistem prilagodio zahtjevima tržišta rada, poboljšala mobilnost u obrazovanju, razvile politike uključenosti i poboljšala zapošljivost u lokalnim zajednicama.

Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH će prijedloge državnih IPA 2019 i 2020 paketa odmah dostaviti Evropskoj komisiji, koja zadržava pravo da napravi određene izmjene u projektnim prijedlozima, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU