6.6 C
Sarajevo
Nedjelja, 24 listopada, 2021

Iran prekoračio limit od 300 kg obogaćenog uranijuma

Vlasti Irana saopćile su da su prekoračile limit od 300 kilograma obogaćenog uranijuma koji je određen međunarodnim sporazumom o iranskom nuklearnom programu.

Iranska novinska agencija Fars javlja kako je međunarodnim sporazumom Iranu dozvoljeno da posjeduje maksimalno 300 kilograma obogaćenog uranijuma, a da su iranske vlasti za 3,67 posto prekoračile taj limit.

Prekoračenje su utvrdili i inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koji su od četvrtka u posjeti iranskim postrojenjima.

Glasnogovornik Iranske agencije za atomsku energiju Behruz Kemalvendi u srijedu je saopćio da će Iran krenuti u intenzivnije obogaćivanje uranijuma po isteku roka za očuvanje međunarodnog sporazuma kojeg je dao evropskim partnerima.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su se prošle godine unilateralno povukle iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom pitanju i uvele nove sankcije Teheranu. Iranska strana je evropskim partnerima dala dvomjesečni rok za očuvanje sporazuma i u suprotnom najavila nastavak procesa obogaćivanja uranijuma.

federalna.ba/AA

0 0 Glasovi
Rejting članka
- Oglašavanje -
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima