Iran: Zapljena britanskog broda je recipročan potez

Iranska zapljena britanskog naftnog tankera bila je odgovor na ulogu Velike Britanije u prethodnoj zapljeni iranskog tankera, izjavili su danas visoki zvaničnici Irana.

Na novoobjavljenom snimku zaplijene britanskog tankera “Stena impero” vidi se kako se iranski komandosi u crnim fantomkama i vojnim uniformama spuštaju iz helikoptera na brod u Ormuskom moreuzu.

Zapljena britanskog broda izazvala je osude iz Velike Britanije i njenih evropskih saveznika koji i dalje pozivaju na deeskalaciju tenzija u tom strateški važnom prolazu u oblasti Persijskog zaliva.

Šef britanske diplomatije Jeremy Hunt rekao je da će odgovor Londona biti “pažljivo razmotren, ali snažan”.

U porukama na Twitteru Hunt je danas napisao da je razgovarao sa šefom iranske diplomatije Mohamadom Javadom Zarifom i izrazio krajnje razočaranje time što ga je ministar uvjeravao da je Iran želio da deeskalira situaciju, ali se “ponaša na suprotan način”.

Hunt je danas odbacio pokušaj Irana da zapljenu broda “Stena impero” poveže s incidentom od 4. jula kada je britanska mornarica pomogla Gibraltaru da zapljeni iranski naftni tanker.

On je kazao da je zapljena iranskog tankera bila legalna, pošto je postojala sumnja da brod ima namjeru da prekrši sankcije EU koje se odnose na zabranu isporuke nafte Siriji.

Nasuprot tome, naveo je Hunt, Teheran nije imao pravno opravdanje da preuzme kontrolu nad brodom “Stena impero” dok se nalazio u vodama Omana i da ga primora da uđe na teritoriju Irana.

Gledište Irana je drugačije. Zarif je danas na Twitteru okarakterisao zapljenu iranskog tankera 4. jula kao “piratstvo”, dok je nekoliko iranskih zvaničnika opisalo zapljenu britanskog tankera u petak kao legalnu recipročnu akciju.

Snage Revolucionarne garde Irana presrele su u petak uveče tanker “Stena impero”, koji je plovio pod britanskom zastavom, tokom njegovog tranzita kroz Ormuski moreuz. Brod je zaplijenjen s 23 člana posade, a među njima nema britanskih državljana.

Revolucionarna garda Irana objavila je video snimak zapljene broda snimljen s najmanje dvije kamere. Hunt je kazao i da zapljena tog broda pokazuje zabrinjavajuće znake da bi Iran mogao da izabere opasan put destabilizacije.

Slobodan protok saobraćaja kroz Ormuski moreuz ima veliki međunarodni značaj pošto se njime transportuje petina nafte koja se sa Bliskog istoka izvozi u zemlje širom svijeta. Ormuski moreuz je uzak prolaz između Persijskog i Omanskog zaliva.

federalna.ba/Beta

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU