ISTINITA TRAGEDIJA HITA ZDRAVKA ČOLIĆA/ Skočila u smrt kako bi se spasila od silovanja

Zdravko Čolić davno je opjevao tužnu i istinitu sudbinu mlade djevojke iz Kruševca. Veliki hit ‘Ona spava’ Čola je posvetio Milici Kostić koja je preminula 1974. godine.

Preminula je uslijed pada s 11. sprata Rubinove kule u Kruševcu jer se htjela spasiti od silovanja. Milica je, naime, bila učenica srednje medicinske škole kada ju je na prevaru nepoznati muškarac odveo do stana, sve kako bi ona nazvala njegovu djevojku.

Kada je stigla u stan, dočekali su je nasilnici koji su namjeravali silovati djevojku. Kada su joj rekli da se skine, ona je odbila i molila da je puste izvan stana, plakala je i odbijala to učiniti. Jedan od nasilnika rekao je drugima neka je puste, govoreći da je nevina i da je neće dirati. Nažalost, nisu to napravili. Pokušavala se izboriti za sebe, molila ih da je ne siluju, da je puste. Kako oni to nisu učinili, djevojka se odlučila na bijeg.

Ostavši sama u sobi u kojoj je bila zatočena, Milica je odlučila skočiti kroz prozor s 11. sprata.

Potom ju je inspektor pitao je li skočila sama ili su je gurnuli kroz prozor, a ona je na to rekla da je to učinila sama. Potom ju je Stefanović pitao zašto je to učinila: “Nisam više mogla izdržati… Jedino sam tako mogla sačuvati svoju čast”, posljednje je što je uspjela reći. Nakon toga pala je u duboku komu iz koje se, nažalost, nije probudila.

Sudbina koju je Milica doživjela šokirala je sedamdesetih ljude diljem bivše države, a dovela je i do demonstracija.

Tekst za pjesmu Ona spava napisao je prema tragičnom slučaju Velizar Šofranac, a uglazbio je Kornelije Kovač.

Posvetili su je tragično preminuloj mladoj djevojci.

https://www.youtube.com/watch?v=klmJX5INRFU

(RADIOSARAJEVO)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU