Istraga trgovine uticajem: Sud naredio oduzimanje telefona gradonačelniku Sarajeva i još četvorici

Općinski sud u Sarajevu je naredio privremeno oduzimanje mobilnih telefona gradonačelnika Abdulaha Skake i načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića radi istrage o trgovini uticajem

Osim njihovih telefona, takođe je naređeno oduzimanje ovih uređaja i od gradskih odbornika Alema Loge i Samira Bejića, koji su članovi Naroda i pravde, te od SDP-ovca Muamera Mekića.

Sud je objasnio da im mobilne telefone oduzimaju jer bi mogli služiti kao dokaz u krivičnom postupku koji se vodi protiv nepoznatih osoba, a u pitanju je sumnja na davanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu uticajem, piše Klix.

Podsjetimo, krivičnu prijavu protiv Skake i Hadžibajrića podnio je predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković zbog sumnje da su vršili trgovinu uticajem u procesu izbora predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a indirektno i u izboru gradonačelnika, gdje je kandidat bio Bogić Bogićević.

Naime, na prvoj sjednici Gradskog vijeća bezuspješno je glasano za novo rukovodstvo s obzirom na to da tadašnja “Četvorka” nije imala većinu da izabere svog kandidata, a zatim nije postojao ni kvorum za održavanje sjednice i ponovno glasanje.

Zbog toga Bogić Bogićević nije izabran za gradonačelnika, kao što je planirano ranije. Bogićević se povukao iz trke za gradonačelnika Sarajeva, a u javnosti su krenule optužbe za uticanje na glasanje vijećnika.

Elmedin Konaković je čak prilikom gostovanja na javnom servisu Federacije BiH pokazao poruke koje je poslao Željku Majstoroviću, a iz kojih se jasno vidi da sumnja da aktuelni gradonačelnik Abdulah Skaka lobira za glasanje protiv Ademovića.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU