Istraumirana žena opisala svoj horor porođaj: Nikad više, ovo je sramota za grad i državu

“Moje iskustvo je sramota za grad i državu”, poručuje mama iz Niša koja je željela ostati anonimna, a koja je opisala svoje iskustvo u niškom porodilištu.

– Prava sramota. Pitaju se zašto žene ne žele da rađaju – zato što su uslovi u bolnicama katastrofa, a odnos doktora prema porodilji užasan.

Porodila sam se u Nišu. Na moju sreću, rodila sam živu i zdravu djevojčicu. Moje iskustvo je sramota za grad i državu…

Dolazak u porodilište je bio užasan! Sačekala me nervozna sestra (vjerovatno sam je probudila), a mom mužu nisu dozvolili ni da uđe. Porođaj je bio strašan. Nakon 20 i nešto sati muke, pitala sam za epiduralnu anesteziju, ali mi doktorica nije dozvolila. Pitala sam da li mogu da se istuširam ili makar malo prošetam, ni to mi nisu dozvolili.

Pošto se nikako nisam otvarala, dali su mi injekcije, pregledali me jedno 20 puta, a glavna sestra me svu raskrvarila. Tek nakon toga su riješili da mi probuše vodenjak i tada su vidjeli zelenu plodovu vodu. I nakon toga su me tjerali da se prirodno porađam (iako je to bila rizična odluka zbog bebe). Tek nakon tri i nešto sata mučenja i mene i moje bebe, odlučili su se za hitan carski rez na koji sam čekala skoro sat vremena.

I nakon porođaja mi je bilo strašno. Sve žene u sobi su se žalile na doktore i na porođaj. Ostala četiri dana su se svela na svađu sa sestrama – molile smo ih da nam daju bebe da vidimo, a nisu željele ni da mog muža puste na hodnik, prenosi avaz.

Da ne pričam o tome kako su nam drugi dan skinuli katetere, a sestre su se na nas naljutile i što smo “samo” zamijenile posteljinu a nismo je odnijele u korpu koja se nalazila skroz na kraju hodnika (da podsjetim, to je bio drugi dan nakon carskog reza).

Bile su veoma neljubazne, da ne spominjem sve ostale stvari. Tada sam se porodila tu i nikad više – napisala je ova porodilja.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU