Iza imena Reuben krije se specijalitet koji je navodno nastao 1914. godine u New Yorku, a ime je dobio po svom tvorcu, vlasniku zalagaonice i kuvaru Arnoldu Reubenu. Iako postoje mnoge varijante ovog sendviča, svima je zajedničko da se radi o toplom hrskavom sendviču čiji su glavni sastojci kiseli kupus, crveno meso (originalno corned beef – vrsta junetine), sos hiljadu ostrva ili ruski sos, sir (na primer Gruyère), puter i tamni hljeb poput raženog.
Priprema se tako da se puterom premažu obje kriške, samo s jedne strane. Zatim se jedna kriška s namazanom stranom na dole položi u tiganj. Krišku hleba treba premazati sosom po želji, na primer kašikom sosa hiljadu ostrva. Sljedeći korak je na sos staviti kiseli kupus, a preko njega kriške sira i na vrh dimljenu šunku. Na drugu krišku hljeba naneti još jednu kašiku sosa i njom poklopiti sendvič.
Uključiti vatru i tako pripremljeni sendvič ispeći pritiskajući ga lagano nekoliko puta metalnom špatulom. Kada je hljeb dovoljno pečen i hrskav s jedne strane, okrenuti ga na drugu stranu, ali ovaj put pritisnuti jače, po mogućnosti pokriti tanjirom na kojem je položen tegić, na primjer puna konzerva i ukusni sendvič je spreman za uživanje, piše 24sata.hr.
Sos hiljadu ostrva, sastojci:
- 200 ml majoneza;
- 50 ml kečapa;
- 40 ml vinskog sirćeta;
- 30 grama šećera;
- 30 g kiselog krastavca;
- 30 g luka;
- 1 kuvano jaje;
- 40 g slatke zelene paprike;
- so, biber i beli luk u prahu.
(NOIZZ)