IZ NEW YORKA NA VAŠ STOL/ Recept za Reuben, najpoznatiji njujorški sendvič

Iza imena Reuben krije se specijalitet koji je navodno nastao 1914. godine u New Yorku, a ime je dobio po svom tvorcu, vlasniku zalagaonice i kuvaru Arnoldu Reubenu. Iako postoje mnoge varijante ovog sendviča, svima je zajedničko da se radi o toplom hrskavom sendviču čiji su glavni sastojci kiseli kupus, crveno meso (originalno corned beef – vrsta junetine), sos hiljadu ostrva ili ruski sos, sir (na primer Gruyère), puter i tamni hljeb poput raženog.

Priprema se tako da se puterom premažu obje kriške, samo s jedne strane. Zatim se jedna kriška s namazanom stranom na dole položi u tiganj. Krišku hleba treba premazati sosom po želji, na primer kašikom sosa hiljadu ostrva. Sljedeći korak je na sos staviti kiseli kupus, a preko njega kriške sira i na vrh dimljenu šunku. Na drugu krišku hljeba naneti još jednu kašiku sosa i njom poklopiti sendvič.

Uključiti vatru i tako pripremljeni sendvič ispeći pritiskajući ga lagano nekoliko puta metalnom špatulom. Kada je hljeb dovoljno pečen i hrskav s jedne strane, okrenuti ga na drugu stranu, ali ovaj put pritisnuti jače, po mogućnosti pokriti tanjirom na kojem je položen tegić, na primjer puna konzerva i ukusni sendvič je spreman za uživanje, piše 24sata.hr.

Sos hiljadu ostrva, sastojci:

  • 200 ml majoneza;
  • 50 ml kečapa;
  • 40 ml vinskog sirćeta;
  • 30 grama šećera;
  • 30 g kiselog krastavca;
  • 30 g luka;
  • 1 kuvano jaje;
  • 40 g slatke zelene paprike;
  • so, biber i beli luk u prahu.

(NOIZZ)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU