6 C
Sarajevo
Nedjelja, 28 studenoga, 2021
Još

  Izvršeno 109 kontrola i otkriveno 16 neprijavljenih radnika

  ()

  Inspektori Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine su u toku inspekcijskog nadzora 19. jula ove godine izvršili 109 kontrola tokom kojih je otkriveno 16 neprijavljenih radnika, 22 obveznika koji nisu evidentirali promet i četiri objekta u kojima se djelatnost obavljala bez odobrenja nadležnog organa.

  Kontrole su vršene na području Livna, Tomislavgrada, Tuzle, Srebrenika, Kalesije, Gradačca, Gračanice, Doboj Istoka, Živinica, Kladnja, Lukavca, Sapne, Banovića, Viteza, Travnika, Fojnice, Novog Travnika, Bugojna i Kiseljaka

  Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 11 objekata, a u 43 slučaja izdati su prekršajni nalozi sa ukupno  izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 109.500 KM.

  Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone.

  Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od 6 mjeseci.

  Upućen je poziv radnicima koji rade na crno da o tome obavijeste Poreznu upravu, jer će, kako je istaknuto, samo tako moći ostvariti svoja zakonom zagarantovana prava: pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja vam pripadaju po osnovu radnog odnosa.

  Također je Porezna uprava FBiH uputila poziv i građanima, računovođama i revizorima da prijave sve nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljaju aktivnosti.

  Svaka prijava uživat će punu diskreciju, a prijave se mogu dostaviti putem emaila: [email protected] ;i [email protected], SMS poruka na broj 061 724 610, putem besplatnog poziva na broj 080 020 333 ili putem pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku “Nepravilnosti”.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO