Petak, 23 travnja, 2021

Kada će građani BiH moći primiti vakcine donirane iz Srbije?

Kada će građani BiH moći primiti vakcine donirane iz Srbije?

Vakcine AstraZenece, prije nego što su deportovane jučer u Hercegovinalijek u Mostaru, uzorkovane su u Kontrolnoj laboratoriji Agencije za lijekove i medicinska sredstva u Sarajevu, potvrdio je za N1 prof.dr. Alija Uzunović, pomoćnik direktora za kontrolu lijekova.

“Mi smo uzorkovali jučer neophodnu količinu za laboratorijsko ispitivanje. Po uzorkovanju te količine, kompletiramo nedostajuću dokumentaciju, sad smo u tom postupku, po kojem ćemo u najkraćem roku izvršiti analize parametara koje radimo kad su ovakve analize u pitanju. Pokušavamo da to što kraće traje, par dana, naša je želja da to bude gotovo čak u toku ove sedmice”, rekao je za N1 prof.dr. Uzunović.

- Oglašavanje -

Da bi vakcina išla u upotrebu, dodaje prof. dr. Uzunović čeka se izvještaj sa kontrolisanim parametrima i evaluacijom dokumentacije koja je kompletirana u ovoj Kontrolnoj laboratoriji Agencije, sa sjedištem u Sarajevu.

“One su sad u Mostaru, čuvaju se u režimu koji je propisan, količina uzoraka koja je neophodna je kod nas i analize su toku. Drže se u frižideru na temperaturu od 2 do 8 stepeni, nije nikakav ultra hladni lanac, ne postoje nikakvi posebni tehnički uslovi za njihovo čuvanje. Pfizer je samo specifičan po tome”, pojašnjava Uzunović.

Pitali smo pomoćnika direktora za kontrolu lijekova da li su ove vakcine AstraZenece, iste kao i vakcine koje očekujemo putem COVAX-a?

“One su iste, kao potvrda tome je vijest koju je jutros objavio Reuters, da će Velika Britanija za vakcinaciju u Velikoj Britaniji isto povući 10 miliona AstraZenece iz Indije, znači ovih vakcina koje dolaze i nama”, izjavio je za N1 prof. Uzunović .Izvorni članak

1 komentar

0 0 Glas
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Comment
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
trackback
Michael B. Jordan zvijezda novog akcionog trilera „Without Remorse“ - TNT RADIO
1 mjesec prije

[…] – a 18. septembra 2020. godine, a kasnije 2. oktobra 2020. godine. Međutim zbog trenutne epidemiološke situacije u svijetu film će se premijerno prikazati na Amazon Prime Video platformi 30. aprila ove […]

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na tntportal.ba unutar preuzetog članka. Hvala.

- Oglašavanje -

IZDVAJAMO

1
0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x
()
x